RZD estimeaza, pana in 2025, venituri de peste 14 mld dolari din proiecte externe

Caile Ferate Ruse (RZD), Transmashholding (producatorul rus de material rulant) si Gazprombank (subsidiara a Gazprom) ar putea lua parte la noi proiecte feroviare lansate de catre Argentina. Discutii in acest sens au avut loc intre Presedintele Rusiei, Vladimir Putin si omologul sau din Argentina, Mauricio Makri.

Gazprom analizeaza posibilitatea de a construi un port si un complex de logistica pe raul Parana din Argentina, Transmashholding exploreaza posibilitatea de a investi in fabricarea de echipamente feroviare pe teritoriul statului sud-american, iar RZD ar putea participa la dezvoltarea unei cai ferate directe catre Vaca Muerta, o exploatare pentru gaze de sist. De asemenea, RZD ar putea furniza si materialul rulant necesar pentru transportul gazelor de sist.

Imediat dupa discutiile dintre Putin si Makri, presedintele Cailor Ferate Ruse, Oleg Belozerov, a precizat ca un acord de colaborare ar putea fi semnat in urmatoarele luni.

„Am stabilit deja o strategie pentru activitatea noastra externa si, in conformitate cu aceasta, analizam o serie de proiecte in anumite tari care au anuntat intentia de a dezvolta segmentul de cale ferata. Argentina este una dintre aceste tari. Iar ceea ce ne intereseaza pe noi este faptul ca aceasta tara a anuntat proiecte de construire, modernizare si reabilitare a infrastructurii feroviare”, a punctat Belozerov.

Anterior acestor declaratii si discutiilor dintre presedintii celor doua state, Prim Vice-Presedintele RZD, Alexander Misharin, a anuntat ca pana in 2025 Caile Ferate Ruse preconizeaza ca vor obtine venituri de aproximativ 800 miliarde ruble (14,3 miliarde de dolari), din derularea proiectelor de infrastructura pe piete feroviare internationale.

Reamintim ca RZD prin subsidiara sa, RZD International, participa la modernizarea si reabilitarea unor sectiuni importante de cale ferata din Serbia. De asemenea, in prezent RZD dezvolta un proiect pentru extinderea unei cai ferate cu ecartament larg de la Kosice la Viena.

RZD este implicata activ si in Asia, unde dezvolta pentru India un studiu de fezabiliate pentru o linie de cale ferata, iar in Iran participa la electrificarea unei linii importante de cale ferata.

Pe continentul sud-american, RZD este implicata in modernizarea liniilor de cale ferata din Cuba si analizeaza posibilitatea de a participa la licitatii pentru reabilitarea  unor cai ferate precum si la licitatii pentru concesionarea administrarii unor cai ferate in Brazilia.