RZD cauta surse de finantare pentru proiecte de peste 100 miliarde euro

Caile Ferate Ruse (RZD) analizeaza optiunile de finantare pentru Programul de Dezvoltare 2025, luand in calcul lansarea unor oferte publice de actiuni (public offering of shares). „Vom folosi intreaga gama de posibilitati financiare. In acest sens, nu respingem ideea de a lansa, pe viitor, oferta de actiuni preferentiale”, precizeaza Oleg Belozerov, presedintele executiv al Cailor Ferate Ruse.

Compania feroviara de stat din Rusia intentioneaza sa construiasca noi linii de cale ferata pana la sfarsitul lui 2025, inclusiv Linia Nordica Latitudinala (Northern Latitudinal Railway) si sa investeasca in dezvoltarea de material rulant, modernizarea infrastructurii si altor bunuri cu capital fix.

Programul de Dezvoltare 2025 include proiecte in valoare de 7,5 trilioane ruble (108,6 miliarde euro) suma la care RZD va contribui cu 5,5 trilioane ruble (79,6 miliarde euro). „Cu toate acestea, RZD intentioneaza sa micsoreze cota investitiilor de stat si sa utilizeze surse alternative”, explica Oleg Belozerov.

„Ne-am dori sa depunem mai multe eforturi insa ne limiteaza intelegerile si tratatele semnate. Am fi castigat fonduri suplimentare daca am fi putut sa marim numarul acestor intelegeri si tratate. Avem insa anumite limitari asa ca vom utiliza si alte mecanisme de finantare. Cred ca vom elabora un mecanism de obligatiuni perpetue”, adauga Belozerov.

Anterior, Caile Ferate Ruse au plasat actiuni preferentiale in valoare de 50 miliarde ruble (724 milioane euro) in favoarea Fondului National de Bunastare (National Welfare Fund) si a utilizat acesti bani pentru a investi in dezvoltarea a doua retele importante de cale ferata, Transsiberianul si linia Baikal – Amur.