Rusia vinde TransContainer prin licitatie deschisa

Guvernul rus va oferi, spre vanzare, o cota de 50% plus doua actiuni pe care Compania de Cai Ferate (RZD) o detine in actionariatul operatorului feroviar de containere TransContainer. Vanzarea se va face printr-o licitatie deschisa cu VTB Capital in calitate de consultant financiar, potrivit Prim-Vicepremierului Igor Shuvalov, citat de presa rusa.

Guvernul de la Moscova doreste sa vanda TransContainer unui investitor calificat – un sindicat sau un consortiu cu o posibila participare minoritara a unui investitor financiar – care are competente relevante si este interesat de dezvoltarea transportului  de containere si a celui multimodal intre Europa si Asia.

VTB Capital intentioneaza sa inceapa sa colaboreze cu potentiali investitori la 15 ianuarie 2018 pentru a finaliza tranzactia in aprilie, acelasi an. Caile Ferate Ruse ar dori sa utilizeze banii primiti din vanzarea TransContainer pentru a crea un nou operator de logistica care sa concureze cu TransContainer. Directorul Adjunct al Serviciului Federal Antimonopol, Alexander Neradko, a declarat ca guvernul ar trebui sa permita RZD sa-si creeze propriul operator bazat pe activele ramase, daca TransContainer este vandut la licitatie.