spot_img
sâmbătă, iulie 2, 2022
spot_img

UPDATE Rovana Plumb a plătit datoria de 800.000 de lei, dar nu poate fi comisar european

Desemnată de Guvernul de la București drept candidat la funcția de comisar european pentru Transporturi, Rovana Plumb a plătit datoria de 800.000 de lei pentru care Comisia JURI ceruse lămuriri. Anunțul a fost făcut chiar înaintea începerii ședinței comisiei respective, însă eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan spune că, practic, nu are nicio relevanță.

UPDATE Rovana Plumb nu poate fi comisar european

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a revenit cu n nouă postare, ddin care reiese că jocul s-a încheiat, iar Rovana Plumb nu poate fi comisar european. ”DECIZIA FINALĂ a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb și candidatul maghiar Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă. JURI va trimite o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene. Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă”, a scris el pe Facebook.

UPDATE Ședința Comisiei JURI nu mai are loc

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a anulat şedinţa care avea pe ordinea de zi dezbaterea conflictului de interese al Rovanei Plumb. Anunţul a fost făcut public de Siegfried Mureşan. „Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a votat acum că se respinge ordinea de zi a şedinţei privind conflictul de interese al Rovanei Plumb cu opt voturi pentru, nouă împotrivă şi două abţineri. Şedinţa JURI nu mai are loc”, a scris Siegfried Mureşan pe contul său de Facebook.

Rovana Plumb a plătit datoria răspunsul Rovanei Plumb Rovana Plumb declarațiile de avere ale Rovanei Plumb Rovana Plumb comisar european pentru Transporturi

Înaintea ședinței Comisiei juridice a Parlamentului European care urmează să formalizeze decizia în cazul său, Rovana Plumb a transmis o scrisoare în care anunță că împrumutul de 800.000 de lei a fost achitat cu două apartamente deținute în România.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI.

Siegfried Mureșan spune că Rovana Plumb a plătit datoria degeaba

S-ar putea însă ca acest lucru să nu conteze. Eurodeputatul PPE (PNL) Siegfried Mureşan afirmă că verdictul Comisiei juridice din PE în cazul Rovanei Plumb va fi dat luni exact pe baza informaţiilor pe care a decis respingerea ei joi, întrucât între aceasta şi comisie nu a mai existat nicio comunicare oficială între timp.

”Între Comisia juridică a Parlamentului European şi Rovana Plumb nu a existat de la verdictul de joi şi până astăzi nicio comunicare oficială. Comisia juridică a Parlamentului European a votat cu 20 – 0 că Rovana Plumb nu poate fi comisar european şi a decis să nu îi mai adreseze întrebări suplimentare în scris şi nici să o invite la o a doua audiere deoarece au fost suficiente etape în care putea convinge şi nu a convins. Europarlamentarii experţi din Comisia juridică vor da în această dimineaţă verdictul final exact pe baza informaţiilor pe care au decis respingerea ei joi”, scrie Siegfried Mureşan pe Facebook.

Şedinţa Comisiei JURI este programată să se desfăşoare între 10,30 şi 11,30,ora Bruxelles-ului (11,30, respectiv 12,30 ora Bucureștiului), fiind aşteptată o decizie în cazul Rovanei Plumb. Audierile din comisiile de specialitate încep deja luni, iar audierea ei în comisia de specalitate a PE era programată pentru 2 octombrie. Avizul Comisiei juridice, care analizează situaţiile de incompatibilitate în care se află cei propuşi pentru posturi de comisar, este obligatoriiu pentru trecerea la următoarea etapă, a audierilor.

Comisia Juridică a decis joi,să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să informeze în legătură cu situaţia candidatului propus de România, problema fiind împrumutul de 800.000 de lei făcut de aceasta, suma devenind donaţie pentru PSD în campania pentru alegerile europarlamentare din vară.

Klaus Iohannis o cheamă la consultări pe Viorica Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care o invită miercuri la consultări pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi.

„În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român”, se arată în scrisoarea șefului şeful statului. Preşedintele Iohannis arată că premierul poate fi însoţit la această întâlnire de miniştrii de resort.

Ultimele Articole