Romania va trimite Comisiei Europene, spre aprobare, proiecte de infrastructura de peste 2,5 miliarde euro

8 noiembrie 2018

“Pana la finalul lui 2018, vom transmite proiecte majore de infrastructura in valoare de 2,5 miliarde de euro”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu ocazia prezentarii situatiei absorbtiei fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020.

“Am trimis 14 proiecte majore la Comisia Europeana, din care 13 sunt deja semnate, aprobate, iar unul este in momentul de fata in evaluare la Comisia Europeana. Din cele 14 proiecte majore transmise catre Comisia Europeana pe infrastructura de transport se remarca un proiect major de 2 miliarde de euro care se refera la tronsonul feroviar Gurasada – Simeria”, a aratat ministrul Fondurilor Europene.

Cel de-al 14-lea proiect, magistrala 6 de metrou 1 Mai-Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, este in momentul de fata analizat de catre Comisia Europeana, urmand ca aceasta sa anunte in scurt timp suma exacta prin care va co-finanta noul proiect initiat de catre Metrorex.

“In momentul de fata, in Romania, prin politica de coeziune au intrat 6,4 miliarde de euro, iar, in total, impreuna cu finantarile directe, platile directe care se fac catre fermieri, 11 miliarde de euro. Am lansat linii de finantare de 25,3 miliarde de euro si sunt depuse proiecte de 33 de miliarde de euro. Cele 25,3 miliarde de euro reprezinta 90% din total alocare pe fondurile de coeziune pe care le gestioneaza Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Din cele 33 de miliarde de euro, valoarea proiectelor depuse, avem o contractare de 15,6 miliarde de euro, valoarea totala a contractelor de finantare semnate. Rata de contractare a crescut din anul 2017 de la 5% la 53,3%, deci de 10 ori”, a explicat ministrul Plumb.

Reamintim ca anul acesta, in luna aprilie, constructorii au demarat lucrarile pe santierul tronsonului Gurasada – Simeria (40 kilometri). Licitatia a fost castigata de catre asocierea FCC – Astaldi – Convensa, formata din FCC Construcction SA, Astaldi S.p.A, Contratas Y Ventas SA – lider de asociere fiind compania FCC Construcction.

Se estimeaza ca proiectul fi finalizat in 2021.

Contractul prevede lucrari de terasamente si consolidari pe intreaga distanta, construirea a 17 poduri (dintre care trei peste raul Mures), 27 de podete, patru pasaje superioare, trei pasaje inferioare, lucrari civile in noui statii de cale ferata (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrari de electrificare si energoalimentare precum si lucrari de implementare a sistemului de siguranta a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R).