Romania va infiinta prima Divizie de Inovare Urbana din Europa de Est

Primaria Cluj-Napoca lucreaza la infiintarea unei Divizii de Inovare Urbana, dupa modelul celor care functioneaza in Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona, se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

Divizia cerceteaza, experimenteaza si propune solutii alternative pentru trei categorii considerate provocari cheie ale orasului – mobilitate, locuire si viitorul muncii, colectand si analizand date, construind scenarii de lucru si masurand impactul unor interventii experimentale care cauta sa lucreze cu comportamentele sociale ale cetatenilor.

“Administratia locala are capacitatea de a interveni in mod direct la nivel de infrastructura, de prioritizare a investitiilor, de regulamente locale. Insa aceste masuri care sunt in puterea noastra trebuie sa tina seama in primul rand de nevoile si dorintele clujenilor, de ideile lor, de intuitiile lor, care ne pot ajuta sa transformam in bine orasul. De aceea e important sa construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbana care sa adune toate aceste cunostinte si capacitati ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural si de afaceri si care sa ofere municipalitatii o capacitate crescuta de a tine pasul cu procesul de transformare continua prin care trece orasul”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Emil Boc.

In 2018, ideea acestei Divizii de Inovare Urbana a fost testata prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot in domeniul mobilitatii urbane si a obtinut o finantare europeana de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare si dezvoltare pe tema viitorului muncii.

“In domeniul mobilitatii urbane am reusit in acest an sa sustinem dezvoltarea a trei proiecte cetatenesti de transformare a spatiilor din cartierele Marasti si Manastur si sa derulam o prima analiza de date de mobilitate si demografice. Proiectele din cartiere ne-au aratat cum cred locuitorii ca ar putea fi reamenajate spatiile comune dintre blocuri pentru a le permite sa petreaca mai mult timp acolo, scazand astfel numarul deplasarilor necesare in oras, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat sa intelegem mai bine cum doresc clujenii sa utilizeze optiunile pe care le au astazi pentru transportul in oras si sa identificam cateva prime proiecte pe care sa lucram in 2019 pentru imbunatatirea mobilitatii urbane”, a declarat directorul Diviziei de Inovare Urbana 2.1, Anamaria Vrabie.

 

Foto: https://www.presalocala.com