Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anulat marți a doua oară licitația pentru achiziționarea a 12 trenuri cu hidrogen. Totul se întâmplă cu nici două luni înainte de termenul limită până la care trebuia semnat contractul pentru a putea fi accesați banii PNRR.
Anularea a survenit în faza de analiză a singurei oferte primite, respectiv cea de la asocierea Alstom Transport – Linde Gaz România.
Potrivit postării de marți a ARF, oferta primită a fost declarată necorespunzătoare deoarece numărul de zile de funcționare anuală a fost de 350 de zile, față de 358 de zile cerute, iar numărul de kilometri parcurși pe an a fost de doar 180 de mii. Neoficial, Club Feroviar a aflat că au mai fost invocate pentru respingerea ofertei un calendar de livrare atât a primului tren, cât și a întregului lot mult mai mare decât cel solicitat, o ergonomie mai slabă a cabinei de conducere a trenului. O informație interesantă ce urmează a fi confirmată sau infirmată este aceea că durata de timp necesară autorizării tip și introducerii pe piață ar fi de trei ani, înainte de începerea procesului de fabricație. Deoarece oferta a fost declarată tehnic necorespunzătoare, nu s-a procedat la analiza componentei financiare.
Licitația pentru trenuri cu hidrogen se vrea „pe repede înainte”
„Trenurile care corespund exact nevoilor identificate în documentul guvernamental PNRR 2021 și preluate în analizele ARF, deşi se regăsesc în ofertele comerciale ale producătorilor, nu sunt încă autorizate ca tip și pentru introducerea pe piață (proceduri care pot dura peste 3 ani, înainte de începerea producției). ARF va actualiza în perioada următoare, în baza clarificărilor și observațiilor primite în cadrul procedurii eșuate, caietul de sarcini și restul documentației de achiziții privind achiziția celor 12 automotoare pentru a relansa licitația în termenul cel mai scurt și a oferi o șansă de încadrare în termenele legale ale PNRR”, au declarat surse apropiate ARF.

Încadrare care însă nu se știe dacă mai poate avea loc. Într-o declarație făcută anterior pentru Club Feroviar, președintele ARF, Ștefan Roșeanu, a informat că în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2021/241 privind MRR, contractele trebuie încheiate pana la sfârșitul anului 2023”.
Însă, este puțin probabil ca până la finele acestui an să poată fi publicată o nouă documentație de licitație, stabilit un termen minim corespunzător de depunere a ofertelor, analiza acestora, depunerea și judecarea contestațiilor depuse, semnarea contractelor.
Rezultatele ARF: Un contract semnat, patru licitații anulate
Aceasta este a doua licitație anulată pentru trenuri cu hidrogen și a patra licitație anulată de achiziție a materialului rulant (existând încă două licitații anulate de achiziție de rame RE-R și RE-IR).
La începutul anului, în februarie, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a informat că procedura privind achiziția de 12 rame electrice pe bază de pile de combustie cu hidrogen, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost anulată automat în sistemul de achiziții publice, SICAP, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă.
„Echipa ARF va derula, în prealabil, o serie de consultări de piață prin platforma electronică de licitații SICAP, pentru a identifica soluțiile adecvate la aspecte semnalate de companiile interesate în cadrul derulării procedurii încheiate”, spunea atunci ARF. Potențialii participanți au fost la acel moment nemulțumiți de moneda utilizată în achiziție, lei sau euro, asigurarea stațiilor de hidrogen și au cerut amânarea termenului de depunere a ofertelor.
Automotoarele ar fi trebuit utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate (București – Pitești cu extindere până la Slatina și Craiova, București – Aeroportul Henri Coandă, București – Târgoviște, Pitești – Curtea de Argeș), atribuite unor operatori de transport feroviar, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE cu modificările ulterioare și potrivit legislației din România, spunea ARF.