Romania si Bulgaria vor construi al treilea pod peste Dunare

„Bulgaria si Romania vor construi inca un pod peste Dunare, in apropiere de Ruse, a declarat la  10 septembrie Prim-ministrul bulgar, Boyko Borisov. Potrivit acestuia, posibilitatea construirii noului pod peste Dunare ar urma sa fie discutata in sedinta comuna a guvernelor roman si bulgar, programata pentru luna octombrie.

Boyko Borisov a precizat ca noul pod poate fi construit fara sa fie nevoie de sustinere financiara din partea guvernelor Bulgariei si Romaniei, insa nu a indicat clar o sursa de finantare.

Premierul bulgar afirma ca noul pod va avea un impact economic pozitiv asupra orasului Ruse.

Initiativa construirii celui de-al treilea pod ii apartine, de fapt, guvernatorului regiunii Ruse, Galin Grigorov si vine pe fondul intensificarii rolului Coridoarelor pan-europene 7 si 9, al cresterii comertului dintre Romania si Bulgaria dar si al congestionarii traficului pe podul Giurgiu – Ruse.

Cel de-al treilea pod ar putea avea lungimea de trei kilometri. Daca se va construi, acesta va fi amplasat la est de cel existent, in apropiere de Ruse, langa orasul bulgar Marten.

Sunt in calcul doua posibilitati pentru construirea podului, prima analizand construirea podului  exclusiv pentru transport rutier si cea de-a doua, construirea podului atat pentru trafic rutier cat si pentru cel feroviar.

Decizia va fi luata la reuniunea din octombrie, atunci cand sunt asteptati sa participe premierii celor doua tari, ministrii transporturilor, comisari europeni si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Romania si Bulgaria sunt conectate in prezent de doua poduri peste Dunare: podul Giurgiu-Ruse, inaugurat in anul 1954 si podul Calafat-Vidin, inaugurat in 2013. Acesta din urma, cu denumirea oficiala New Europe Bridge, a fost construit pentru transport combinat rutier – feroviar.

Foto: cale ferata pe podul Calafat – Vidin