spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

Romania propune Coridorul feroviar Gdansk-Constanta

In lungime de 3.663 kilometri coridorul feroviar dintre cele doua orase, de la Marea Baltica, respectiv Marea Neagra este propunerea Romaniei pentru Summitul “Initiativa celor 3 Mari”, ce va fi organizat la Bucuresti in perioada 17-18 septembrie.

Astfel, coridorul ar stabili o conexiune feroviara intre Portul Constanta si Portul polonez Gdansk.

„In legatura cu Summitul Initiativei celor 3 Mari au fost adoptate trei Memorandumuri, mai multe proiecte pe care le va propune Romania. Dupa cum stiti, Summit-ului Initiativei celor 3 Mari va avea loc la Bucuresti in perioada 17-18 septembrie 2018 si au fost aprobate proiecte din domeniul digital, transporturi si energie, care vor intra pe lista proiectelor prioritare ale Romaniei”, a declarat, dupa sedinta de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

„In domeniul Transporturilor sunt doua proiecte pe care le propune Romania. Proiectul FAIRway Danube care are ca obiectiv general implementarea Master Planului pentru Reabilitarea si Intretinerea Senalului Dunarii si Afluentilor sai Navigabili, elaborat in cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, si proiectul RAIL 2 SEA – „Modernizarea si dezvoltarea rutei feroviare Gdansk– Constanta” care are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atat pentru utilizarea comerciala cat si pentru transportul rapid al fortelor si echipamentelor militare pe teritoriul Romaniei, lungimea totala va fi de 3.663 kilometri, intre Portul Gdansk din Polonia si Portul Constanta care va traversa patru state: Polonia, Republica Slovaca, Ungaria si Romania”, a adaugat Barbu.

Proiectul „Initiativa celor Trei Mari” urmareste sa ofere sustinere politica pentru o mai buna cooperare si interconectare a economiilor statelor din spatiul geografic cuprins intre cele trei mari – Adriatica, Baltica si Neagra – in domenii precum energie, transporturi, telecomunicatii sau protectia mediului.

Initiativa a fost lansata de catre Croatia, alaturi de Polonia, in anul 2015, iar o prima reuniune la nivel inalt a avut loc la Adunarea Generala ONU din 2015, intrunirea fiind gazduita de presedintele Croatiei, Kolinda Grabar- Kitarović, in colaborare cu Atlantic Council.

Ultimele Articole