Romania primeste fonduri UE pentru achizitia de metrouri noi

2 aprilie 2019

O finantare in valoare de 97 milioane de euro a fost aprobata marti, 2 aprilie, de catre Comisia Europeana pentru achizitia de rame de metrou. Acestea vor intra in circulatie pe Magistrala 2 din Bucuresti.

Proiectul se numeste “Imbunatațirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera” si prevede intervenții tehnice si lucrari pe linia de metrou M2, achiziția de garnituri de metrou si reconstruirea substructurii sinelor, precum si a infrastructurii electrice si sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a acestei magistrale.

Astfel, navetistii si pasagerii vor beneficia de calatorii mai sigure si mai rapide. Proiectul va fi finanțat cu 97 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Aceasta noua finantare vine la mai putin de doua luni de la aprobarea alocarii a peste 517 milioane de euro pentru construcția Magistralei 6 de metrou (1 Mai-Tokyo), cea care va face legatura cu aeroportul international Henri Coanda Bucuresti.

Cofinanțarea europeana prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare este destinata construcției unei secțiuni de sase kilometri din linia de metrou, dintr-un total de peste 14 kilometri cât urmeaza sa aiba la final magistrala de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroport Henri Coanda Otopeni) din Bucuresti. Aceasta va asigura legatura cu linia de metrou M4 (Gara de Nord – Lac Straulesti).