miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

România pierde investiții din cauza infrastructurii feroviare proaste

Dacă ar avea o rețea feroviară performantă, România ar putea atrage investiții de miliarde de euro, consideră DSV Road, unul dintre principalii transportatori din România și Europa. Deocamdată, România pierde investiții.

România devine un pol tot mai important pentru transportul intermodal de mărfuri, în ciuda infrastructurii locale, datorită costurilor scăzute și posibilității de a reduce impactul asupra mediului, potrivit adevarul.ro. Astfel, cererea pentru transport intermodal a crescut cu 50% în prima jumătate din an comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, cu un interes predominant din domeniile retail, industrial și chimicale, conform datelor DSV Road (Danemarca), a treia cea mai mare companie de transport de mărfuri și logistică din Europa.

În acest context, deși cererea pentru transportul intermodal (feroviar + rutier) este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, potențialul de creștere pe acest tip de transport este limitat de infrastructura feroviară deficitară din țară.

“Interesul companiilor pentru transportarea mărfurilor pe rute feroviare și rutiere este la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, transportul intermodal fiind preferat în special pentru mărfuri voluminoase și din categoria ADR. Iar acest interes crescut pentru intermodal este înregistrat chiar dacă nu există o rețea feroviară puternică în România. Cea mai intensă activitate pe transport intermodal este în nodul Curtici, Arad, fiind și cel mai mare nod intermodal din Europa de Est, care este atractiv pentru investitori. Dar Curtici este doar o mică parte din potențialul infinit pe care l-ar avea România privind transportul feroviar. Dacă infrastructura feroviară ar fi modernizată, țara noastră ar putea atrage investiții de milioane sau chiar miliarde de euro”, declară Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.

De ce România pierde investiții

Pe fondul cererii crescute, între lunile ianuarie și iunie 2023, DSV Road a transportat 219.000 de tone de marfă prin transport combinat feroviar și rutier, în special pentru companii din domeniile retail, industrial și chimicale. Astfel, transportul intermodal este pe locul doi în topul celor mai solicitate servicii de transport în cadrul companiei, după transportul de tip grupaj.

Transportul intermodal poate reduce cantitatea de CO2 cu până la 70%.

Transportul intermodal este ales de companiile din România pentru disponibilitatea capacității stabile de transport, pentru costurile mai puțin fluctuante comparativ cu cele de transport rutier, pentru capacitatea utilă de încărcare mărită si, în mod special, pentru impactul redus asupra mediului înconjurător. Transportul intermodal poate reduce cantitatea de emisii de carbon cu până la 70%.

„Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru transportul intermodal în România în viitorul apropiat. Alegerea acestui tip de transport se bazează pe capacitatea de încărcare extinsă și impactul redus asupra mediului în comparație cu transportul rutier de mărfuri. În consecință, transportul intermodal este o soluție ideală pentru promovarea transportului verde. Companiile caută tot mai mult soluții sustenabile pentru a obține certificări de reducere a emisiilor de carbon, ca parte a strategiei lor ESG și din motive comerciale, iar noi, la DSV Road, avem responsabilitatea de a încuraja și de a facilita reducerea impactului asupra mediului și atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale clienților”, declară Mihai Teodorescu, Country General Manager Road România și Sustainability Ambassador.

Ultimele Articole