Romania: a fost promulgata Legea privind integrarea sistemului feroviar in spatiul feroviar unic al UE

4 noiembrie 2016

lege-directivaIn data de 3 noiembrie 2016, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind integrarea sistemului feroviar din Romania in spatiul feroviar unic european.
Proiectul de lege a fost avizat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pe 27 iulie.
Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind instituirea spatiului feroviar unic European vizeaza reglementari privind normele aplicabile gestionarii infrastructurii feroviare si activitatilor de transport feroviar ale operatorilor, criteriile aplicabile eliberarii, innoirii sau modificarii autorizatiilor destinate companiilor feroviare. De asemenea, Directiva stabileste principiile si procedurile aplicabile in privinta stabilirii si perceperii tarifelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare si in privinta alocarii capacitatilor de infrastructură feroviara.
Termenul linita pentru transpunerea Directivei 2012/34/UE a fost 16 iunie 2015, termen ce a fost depasit. In februarie 2016, autoritatile romane au sesizat reprezentatilor CE stadiul de transpunere a Directivei privind elaborarea actului normativ si punerea lui in circuitul de avizare. Astfel, prin raspunsul transmis (in 26 aprilie 2016) Comisiei Europene, Romania s-a angajat sa adopte in Parlament proiectul de lege pentru transpunerea Directivei 2012/34/UE pana in octombrie 2016. Termenul intermediar asumat pentru aprobarea proiectului de către Guvern era luna mai 2016.
Ministerul Transporturilor preciza in iulie 2016 ca “intarzierea privind supunerea spre avizare de catre Guvern a proiectului de act normativ a fost cauzata de complexitatea procesului de avizare interministeriala, necesara pentru a putea avea garantia unei transpuneri corecte in legislatia romaneasca a Directivei”.