duminică, aprilie 14, 2024
spot_img

Rodrigo Maxim critică Odonanța ”trenulețul morții”, care taie autorizațiile ceferiștilor

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a criticat sâmbătă Ordonanța trenuleț adoptată de Guvern, care taie autorizațiile ceferiștilor.

Este vorba de Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 115 din 15 decembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial numărul 1139 din 15 decembrie 2023. Concret, este vorba de articolul XIV din Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Articolul respectiv prevede că în anul 2024 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai pentru trei călătorii dus-întors sau șase călătorii simple, la facilităţile de transport prevăzute de mai multe acte normative.

”Se face din nou o mare nedreptate ceferiștilor, nedreptate ce va produce mari și grave  perturbări în activitatea feroviară următoare deoarece interzice practic naveta gratuită a ceferiștilor, deși contractele colective noi de muncă negociate și semnate la început de decembrie 2023 precizează că aceștia circulă cu trenurile de calatori în baza autorizației de călătorie. Inexplicabil și fără nicio reducere de cheltuieli la bugetul de stat, se vine pe 15 decembrie 2023 pentru ceferiști cu ordonanța <trenulețul morții> și se suspendă/anulează temporar acest drept. Anularea autorizațiilor de călătorie ce sunt utilizate de peste 30.000 de ceferiști la deplasarea de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu, precum și în exercitarea serviciului pentru deplasarea la locațiile unde personal urmează să execute sarcini de serviciu produce, pe de o parte, mari perturbări în activitatea feroviară și de cealaltă parte o pierdere de peste 300 de milioane de lei pe care o va înregistra CFR Călători, pierdere care ulterior va trebui obligatoriu compensată de la bugetul de stat”, spune liderul sindical.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Se taie autorizațiile ceferiștilor, dar elevii circulă gratis

El se întreabă retoric pentru ce se mai negociază contractele colective de muncă în România, dacă se vine ulterior cu legi, hotărâri de Guvern și ordonanțe de urgență ce interzic toate drepturile negociate.

”Este inexplicabil faptul cum Guvernul României consideră că:

– elevii trebuie să circule gratuit inclusiv cu intercity,

– studenții trebuie să plătească doar 10% din prețul legitimației de călătorie,

– pensionarii pot să circule gratuit șase călătorii, iar

– ceferiștii de la unitățile feroviare  de stat care circulă cu operatorii de transport feroviar privați pot să plătească practic 30% din valoarea călătoriei, dar ceferiștii din unitățile feroviare de stat care circulă cu trenurile CFR Călători în timp ce fac naveta trebuie să plătească biletul întreg, adică inclusiv când fac naveta pentru a efectua serviciul lunar programat”, mai spune Rodrigo Maxim.

Această prevedere a Ordonanței trenuleț a fost criticată și de președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, după cum a scris Club Feroviar.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole