spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Calea ferată, ignorată total de două partide care au trecut pragul

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Numărătoarea voturilor este aproape de final și avem deja o idee despre partidele care vor intra în noul for legislativ de la București. Club Feroviar a studiat programele de guvernare ale formațiunilor politice, lansate înainte de scrutinul de duminică, pentru a vedea ce promit în legătură cu transportul pe calea ferată. Pentru două partide, transportul feroviar pur și simplu nu există.

Adrian Bărbulescu

Rezultate alegeri parlamentare 2020 criza de personal de la CFR

În campania electorală pentru alegerile parlamentare care au avut loc duminică, Club Feroviar a prezentat promisiunile referitoare la calea ferată din programele de guvernare ale celor care păreau a fi principalii competitori: PSD, PNL și USR PLUS. Și, în urma votului dat ieri, acestea s-au dovedit a fi, în ordine, partidele care au împărțit podiumul.

Documentele cu pricina conțin prevederi legate de transportul feroviar. Unele mai fezabile, altele mai fanteziste, iar altele rămase la stadiul de idei, de principii, fără nimic concret. Dar există, sunt consemnate.

Ceea ce nu este valabil însă în cazul celorlalte două partide care ”au prins trenul” parlamentarelor din acest an. Pentru ele, calea ferată pur și simplu nu există.

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Nicio vorbă despre calea ferată în programnul electoral al AUR

Rezultate alegeri parlamentare 2020
FOTO George Simion Facebook

Marea surpriză a acestor alegeri o reprezintă Alianța pentru Unirea Românilor, formațiune condusă de controversatul George Simion. Nu vom intra aici în analize politice, pentru că nu asta este menirea pe care o are Club Feroviar.

Programul, care poate fi consultat AICI, este alcătuit pe baza unor principii generale, cu tentă naționalistă, care apoi sunt dezvoltate. ”Doctrina A.U.R se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea”, se arată în document.

În cadrul programului, măsurile economice sunt prezentate extrem de lapidar într-un singur mini-capitol, intitulat ”Stimularea mediului de afaceri din România”. Sunt patru măsuri mari și late, dintre care doar două se poate spune că au o oarecare tangență cu domeniul feroviar: ”Dezvoltarea infrastructurii” și ”Gestionarea eficientă a fondurilor europene”. Ele nu sunt însă detaliate.

Pentru UDMR există doar autostrăzi, nu și transport feroviar

Rezultate alegeri parlamentare 2020
FOTO UDMR Facebook

O altă formațiune care a reușit să intre în noul Parlament este Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

În campania electorală, uniunea nu a venit cu un program de guvernare propriu-zis, ci cu un document intitulat ”Măsurile UDMR pentru gestionarea pandemiei și pentru redresarea economică”. Documentul poate fi consultat AICI.

În cele 12 măsuri enumerate și dezvoltate de UDMR nu se regăsește nicio referire la calea ferată, ci doar la industria farmaceutică, cea alimentară și la HORECA. De altfel, nu există nicio măsură care să aibă tangență cu sectorul transporturilor, fie el rutier, feroviar, aerian sau naval.

Un program mai detaliat a făcut UDMR la alegerile europarlamentare de anul trecut. În documentul care poate fi accesat AICI se face referire la transport, însă doar la cel rutier: ”Fonduri europene pentru autostrada Transilvania! Construirea autostrăzilor în Transilvania a fost și rămâne o prioritate pentru UDMR. Acesta a fost un real obiectiv al nostru și atunci, când alte partide ignorau problema. Pentru ca guvernul să nu poată folosi scuza lipsei de fonduri, recomandăm finanțarea construcției din fonduri europene. Un obiectiv special al noii politici de coeziune este stabilirea unor conexiuni performante în Europa, așadar și dezvoltarea rețelelor digitale și de transport strategice. Acest obiectiv ar trebui să devină prioritar și în România”. Se mai pomenește ceva doar despre fonduri europene pentru reconstrucția unor biserici și castele, dar despre domeniul feroviar nimic.

Grija manifestată de liderii UDMR pentru sectorul rutier s-a văzut și în primăvara acestui an. La finele lunii aprilie, în plină stare de urgență, 30 de parlamentari ai UDMR au semnat o propunere legislativă prin care se propunea scutirea transportatorilor rutieri atât de rovinietă, cât și de taxa de trecere a podurilor până la finele anului. Propunerea privea mijloacele de transport rutier cu masă de peste 2,4 tone, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar. Transportatorii feroviari nu au intrat însă în atenția UDMR, care nu au propus și scutirea acestora de la plata Tarifului pentru Utilizarea Infrastructurii (TUI).

Și la PMP tot sectorul rutier e prioritar. Cale ferată, expediată în șapte cuvinte

Rezultate alegeri parlamentare 2020 Traian Băsescu divizarea Căii Ferate a Moldovei Traian Băsescu negociator cu UE miniștrii francezi să meargă cu trenul trenurile Intercity miniștrii Transporturilor pentru calea ferată
FOTO pmponline.ro

Pe ultima sută de metri, ”a prins trenul” de Parlament și Partidul Mișcarea Populară, formațiunea condusă de fostul președinte Traian Băsescu, în două rânduri ministru al Transporturilor.

Ce-i drept, în Programul de guvernare al PMP, care poate fi consultat AICI, este prezent și transportul feroviar, însă el este expediat în fix șapte cuvinte: ”Reabilitarea și modernizarea rețelei de cale ferată”. Asta în condițiile în care la capitolul Infrastructură din document se pune accent pe dezvoltarea rețelei de autostrăzi, fiind date și exemple concrete de proiecte care trebuie duse la bun sfârșit.

De altfel, chiar prima frază din acest capitol ne arată care este prioritatea partidului: ”Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, mai ales în ceea ce priveşte reţeaua de autostrăzi, este obligatorie pentru dezvoltarea României. Criza sanitară a deschis un culoar important pentru investiții și atragerea de fonduri europene care trebuie fructificat pentru a moderniza infrastructura”.

Acum, când avem deja rezultatele alegerilor parlamentare 2020, rămâne de văzut cât de aplecați către transportul feroviar vor fi membrii noului Legislativ de la București.

Ultimele Articole