luni, decembrie 4, 2023
spot_img

Revocarea lui Simu de la conducerea CFR SA, la mâna unui veterinar și a unui polițist

Revocarea lui Ion Simu-Alexandru din funcția de director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA este la mâna unui medic veterinar și a unui absolvent al Academiei de Poliție. Singurul membru al Consiliului de Administrație al CFR SA care ar putea vota pentru revocare (de fapt și singurul care are legătură cu calea ferată) este președintele acestui for de conducere, profesorul Gabriel Popa.

Măsura revocării din funcție a celui pus de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să conducă destinele companiei de infrastructură feroviară a fost luată în discuție în ședința Consiliului de Administrație de vinerea trecută, la punctul ”Diverse”.

Asta după ce membrii CA fuseseră audiați la Direcția Națională Anticorupție în legătură cu presupuse fapte de corupție ce ar fi fost săvârșite atât de directorul general, Ion Simu-Alexandru, cât și de directorul general adjunct Tehnic, Petru Ceșa. Decizia a fost amânată însă pentru vineri, 2 septembrie 2022.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Reprezentantele MTI și-au luat concediu. Nu vor să fie părtașe la revocarea lui Simu

Dar membrii Consiliului de Administrație nu prea ar vrea să-și asume decizia, oricare ar fi ea – de menținere în funcție sau de revocare a lui Simu din funcția de director general. Așa că cele două reprezentante ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în CA, Mihaela Mocanu și Laura-Diana Gîrlă, au intrat în concediu de odihnă.

Mihaela Mocanu este absolventă a facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, promoția 2000, are un Master în Hidrotehnică, dar a lucrat ca inginer de drumuri, la CNAIR. Laura-Daniela Gîrlă este de profesie economist, absolventă în anul 2002 a Universității Valahia Târgoviște.

Ion Damian, polițistul de bază al lui Sorin Grindeanu

Revocarea lui Simu conducerea Ministerului Transporturilor
FOTO Știrile Pro TV

Cele două reprezentante ale MTI i-au dat mandat să voteze în locul lui unui alt membru al CA. Este vorba de secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, Ion Damian, absolvent al Facultății de Drept de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza și care a lucrat ani buni ca ofițer de poliție judiciară.

Ion Damian a fost comisar-șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timișoara și apoi la Direcția Generală Anticorupție Timiș (județul din care provine actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu). În anul 2012, el a plecat la București, unde a fost numit director al Inspecției Fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), mai pe românește Fiscul.

După câțiva ani, Ion Damian a fost numit şeful direcţiei de Integritate din ANAF, iar apoi promovat de fostul șef al instituției Dragoş Doroș în importanta funcţie de director al Direcţiei de Executări Silite şi Cazuri Speciale. Din această postură, în care a activat până anul trecut, Ion Damian a coordonat toate dosarele de recuperare de prejudicii ale ANAF. Acesta este un apropiat al ministrului Sorin Grindeanu, deci este puțin probabil să voteze pentru revocarea lui Ion Simu-Alexandru.

Veterinarul fost primar în Jebel va juca și el cartea ministrului

Revocarea lui Simu
FOTO debanat.ro

Un alt membru al CA care, cel mai probabil, îl va scăpa pe actualul director general de la revocarea din funcție este Ionel Sabin Emil Bociu, fostul primar al comunei Jebel din județul Timiș.

Și el este apropiat de ministrul Transporturilor. El a absolvit în 1986 Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara. Până în 1990 a lucrat ca medic veterinar la IAS Liebling, iar apoi, timp de zece ani, ca inspector de specialitate la Direcția Generală Agricolă și de Alimentație Timiș.

Alți 20 de ani (2000-2020) a fost primarul comunei Jebel. Apoi, din 2021 și până în prezent, Ionel Sabin Emil Bociu este medic veterinar la cabinetul Jebel Vet SRL, potrivit CV-ului său postat pe site-ul CNCF CFR SA.

Profesorul Gabriel Popa, singurul membru al CA care are legătură cu transportul feroviar

Revocarea lui SimuÎn fine, președintele Consiliului de Administrație al companiei de infrastructură feroviară este profesorul universitar doctor Gabriel Popa, prodecanul Facultății de Transporturi de la Universitatea Politehnica București. De fapt, el este și singurul membru al CA care are o legătură strânsă cu transportul feroviar. Gabriel Popa a absolvit în anul 1985 Institutul Politehnic București și acum este profesor universitar, cadru didactic titular, la Facultatea de Transporturi, Departamentul Material Rulant de Cale Ferată.

Și tot Gabriel Popa ar putea fi și singurul care ar putea vota pentru revocarea lui Ion Simu-Alexandru din postul de director general al CNCF CFR SA. Numai că profesorului universitar îi expiră mandatul de președinte al Consiliului de Administrație pe data de 15 septembrie, așa că prelungirea acestuia depinde de votul pe care îl va da în ședința CA de vineri, 2 septembrie.

Potrivit informațiilor deținute de Club Feroviar, Ion Simu-Alexandru va afla de la Timișoara ce decizie se va lua la București. Asta pentru că vineri el se va afla în orașul de pe Bega alături de Petru Ceșa, pentru a fi audiați la Direcția Națională Anticorupție.

Ultimele Articole