duminică, mai 28, 2023
spot_img

Revizia de Vagoane Constanța va fi paralizată. Misiune contratimp a CFR Călători

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA vrea să lanseze lucrări de reparații la o linie din Revizia de Vagoane Constanța. Activitatea reviziei va fi paralizată pe durata lucrărilor, așa că șantierul trebuie neapărat să se încheie înainte de începere sezonului estival 2023. O misiune contratimp.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Refacție linia 0T din LFI Revizia de Vagoane Constanța”. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.004.122,37 lei, echivalentul a puțin peste 200.000 de euro.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 28 septembrie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 28 ianuarie 2023.

Misiunea asumată de operatorul feroviar de stat este una sub presiunea timpului. „Lucrările se vor executa în extrasezon estival, în perioada 15.09.2022-30.04.2022. Durata de execuție a lucrărilor este de maximum 87 zile conform Graficului de lucrări, anexa Proiectului 542/2019 din caietul de sarcini”, se arată în anunț.

Ei bine, data de depunere a ofertelor este după începerea perioadei când ar trebui să se desfășoare lucrările. Nu ar fi o problemă chiar insurmontabilă, din moment ce evaluările de calificare, tehnică și financiară sunt programate să se facă până la data de 21 decembrie 2022. Dacă deliberarea și desemnarea câștigătorului se fac rapid, constructorul se poate încadra în termen, adică să termine lucrarea până pe 30 aprilie.



Linia care va fi reparată, singurul acces în Revizia de Vagoane Constanța

Dacă însă apar contestații sau cereri de clarificare și termenul de evaluare, repectiv cel de deliberare, se poate ajunge la situația în care șantierul să ”muște” din sezonul estival, când revizia de vagoane de la Constanța este suprasolicitată, apărând în plus trenurile sezoniere.

Și dacă se întâmplă asta va fi dezastru, pentru că în timpul lucrărilor nu se va închide doar linia respectivă, ci toate liniile din revizie, așa cum se arată în anunț: „Durata de execuție reprezintă un factor de evaluare foarte important, întrucât executarea lucrărilor de refacție 0T presupune închiderea activității pe liniile CF din cadrul Reviziei de Vagoane Constanța”.

În caietul de sarcini al licitației se precizează și mai explicit: „Linia 0T este parte componentă a LFI – Revizia de Vagoane Constanța, adresa fiind str. IC Brătianu nr. 43, Constanța. Este situată între schimbătorii 11 și 33T și se află în zona de siguranță CF, fiind paralelă cu firul II Constanța – București ce aparține infrastructurii feroviare publice a CNCFR – S.A. Intrarea în LFI se face prin schimbătorul de cale 15 ce aparține infrastucturii feroviare publice din Stația Constanța și este conjugat pe abătută cu schimbătorul 11 centralizați electrodinamic. Linia 0T este electrificată pe toată lungimea ei. Linia 0T este singura linie de acces pe LFI Revizia de Vagoane Constanța. Închiderea acestei linii pentru executarea lucrărilor va paraliza activitatea din cadrul Reviziei de Vagoane Constanța (sublin.ns.)”.

La licitație contează cel mai mult termenul de execuție, nu prețul

În consecință, pentru a fi cât mai sigură că lucrarea e gata la timp, autoritatea contractantă a stabilit drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Astfel, prețul ofertei (componenta financiară) va conta doar în proporție de 10%, restul urmând a fi acordat pentru durata de execuție (componenta tehnică).

Pentru ca perioada de blocare a accesului în revizia de vagoane să fie cât mai mică, lucrările se vor executa mecanizat, cu utilaje cu sistem dual de transport stradal și CF, utilaje specifice lucrărilor de refacţie totală, bureze tip Plasser, profilatoare, macara Platov, vagoane dozator piatră, locomotivă, eventual tren de lucru, se mai arată în Caietul de sarcini.

Cum spuneam, termenul de execuție este de maximum 87 de zile. Oferta admisibilă cu durata de execuție cea mai mică va primi punctajul maxim alocat – 90 de puncte, iar pentru restul se va aplica un algoritm de calcul. Ofertele cu durata de execuție mai mari de 87 de zile vor fi declarate neconforme.

Condiții pentru participarea la procedura de achiziție

Pentru admiterea la licitație, se solicită informații generale privind cifra de afaceri pe ultimii trei ani – 2019, 2020 și 2021.

De asemenea, se va prezenta o listă a principalelor prestări de servicii similare, de servicii de întreținere a liniilor de căi ferate în ultimii trei ani, conţinând valori, perioade de prestare, beneficiari, indiferent dacă aceştia din urmă sunt autorităţi contractante sau clienţi privaţi. Garanția de participare este de 10.042 de lei sau echivalentul leu/altă valută la cursul stabilit de BNR.

Ultimele Articole