Candidatul suținut de PNL, USR și PMP la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, susține revitalizarea căii ferate Răzoare-Luică, pe care primarul Sectorului 5, Daniel Florea, vrea s-o dezafecteze și s-o transforme în bulevard. Club Feroviar a tras repetate semnale de alarmă privind intenția edilului de a dezafecta linia ferată.
Adrian Bărbulescu
Nicușor Dan a susținut joi dimineață, înaintea ședinței Consiliului General al Municipiului București, pe a cărei ordinea de zi se află inclusiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 5, o conferință de presă pe un teren viran situat lângă calea ferată Răzoare-Luică. Conferința a fost bruiată de mai multe camioane ale firmei de salubrizare din Sectorul 5, ai căror șoferi au fost trimiși acolo de primarul Daniel Florea și instruiți să ambaleze motoarele pentru a acoperi spusele candidatului.
Revitalizarea căii ferate Răzoare-Luică, pentru transportul în comun
”Această cale ferată poate fi folosită pentru un metrou de suprafață, care să fie conectat și cu rețeaua CFR. De aici s-ar putea ajunge în 20 de minute în Pipera sau la Gara Obor”, a spus Nicușor Dan.
Proiectul primarului Daniel Florea de a dezafecta această rețea feroviară de 7,4 km și a construi acolo un bulevard, inițiativă contrară tendințelor europene de susținere a transportului în comun și a celui feroviar cu precădere, a fost criticată în mod repetat de Club Feroviar. Primarul a elaborat un proiect de lege pentru a primi în administrare calea ferată respectivă, care ar urma să fie transformată într-o şosea care să preia traficul de la intersecţia Răzoare spre Șoseaua Giurgiului. “Am făcut un proiect de lege ca să trecem fosta cale ferată dintre Răzoare şi Luică, 7,4 km de cale ferată dezafectată, din domeniul public al statului şi administrarea CFR în domeniul public şi administrarea Primăriei Sectorului 5 sau a Primăriei Capitalei. Săptămâna viitoare o să invit toţi parlamentarii de Bucureşti ca să le arăt proiectul de lege, să le explic despre ce e vorba şi să îi rog să semneze. Fie că sunt PSD, PNL, PMP, USR, să văd şi eu ce părere au că le dau trei soluţii clare şi foarte rapid de implementat pentru fluidizarea traficului în Bucureşti”, spunea edilul în luna ianuarie a acestui an.
Daniel Florea nu vrea revitalizarea căii ferate Răzoare-Luică, ci dezafectarea ei
La finele lunii noiembrie 2019, primarul Sectorului 5 se plângea că, în pofida faptului că PSD a fost la guvernare, n-a reușit să închidă această cale ferată care traversează Bucureștiul, pe direcția vest-sud. „Încerc de trei ani să iau această cale ferată dezafectată. Când am crezut că pot să o iau s-a întâmplat acea chestie cu dosarul Belina şi de atunci nimeni din ministere, din autorităţi, nu mai vrea să semneze pentru că se gândeşte: <aoleu, dacă păţim ca la Belina şi ne trimite cineva în judecată>. E un drum dezafectat, nu pescuieşte nimeni pe el, ci vrem să-l facem şosea. Am înţeles acum că trebuie să facem un proiect de lege care să treacă prin Parlament”, spunea atunci Daniel Florea.
Și Robert Negoiță voia să dezafecteze o cale ferată
Și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, voia, în urmă cu doi ani de zile, să dezafecteze o cale ferată urbană.
La începutul lunii iulie 2018 Robert Negoiță a cerut CFR SA să dezafecteze cei 3,7 km de cale ferată de pe Șoseaua Industriilor, parte din conexiunea feroviară București-Oltenița, sub pretextul că șinele reprezintă ”un dezastru pentru cetățeni”. În loc de cale ferată, primarul voia să lărgească șoseaua, astfel încât să rezulte ”un bulevard modern”. Negoiță voia ca trenurile să nu mai aibă capătul la Titan Sud, ci la 4 km în direcția Oltenița, la halta București Sud din comuna Cățelu care în prezent este prima dintre cele 17 opriri pe care le fac trenurile ce merg spre Oltenița.
Planurile sale au fost însă zădărnicite de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care i-a respins solicitarea.
Daniel Tudorache vrea să transforme Gara de Nord în muzeu
Dacă Daniel Florea vrea să dezafecteze calea ferată Răzoare-Luică, iar Robert Negoiță pe cea de la Titan Sud, conexiuni feroviare secundare, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, țintește mult mai sus.
Vara trecută, el a readus în discuţie o idee mai veche a lui Miron Mitrea, și anume mutarea Gării de Nord din Bucureşti. Edilul spunea atunci că mutarea gării mai înspre nord – fără demolarea actualei clădiri, care ar putea fi transformată într-un muzeu – ar face ca întreaga suprafaţă de teren ocupată în prezent de şinele de cale ferată să fie eliberată.
Rectificarea bugetară de la Primăria Capitalei, criticată de Nicușor Dan
Revenind la conferința de presă de joi dimineață, Nicușor Dan a criticat și proiectul de rectificare a bugetului Primăriei Capitalei care va intra în dezbaterea consilierilor generali.
El a spus că rectificarea pornește de la premise greșite, din moment ce se bazează pe încasări de șapte miliarde de lei, în condițiile în care, potrivit lui, bugetul real ar fi de numai patru miliarde de lei. El a criticat și politica de împrumuturi practicată de actualul edil Gabriela Firea: ”Vrea să împrumute încă 800 milioane de lei. E dovada falimentului a incapacității de plată. În 2019 s-a împrumutat cu 100 milioane de euro. Apoi, tot în 2019, s-a dus cu căciula în mână la Guvernul Dăncilă și a mai luat 100 milioane de lei”.
Trecerea Depoului Victoria la STB, ilegală
Nicușor Dan a abordat și subiectul intenției Primăriei Municipiului București de a transfera Depoul Victoria în patrimoniul Societății de Transport București.
”Transferul Depoului Victoria către STB este ilegal și am spus acest lucrui încă de anul trecut. Acum, după un an de zile, și Primăria Capitalei recunoaște că transferul este ilegal”, a mai spus candidatul PNL-USR-PMP la Primăria Municipiului București.