spot_img
vineri, decembrie 9, 2022
spot_img

Revenire a traficului feroviar de pasageri în primele trei trimestre din 2021

Transportul feroviar de pasageri a înregistrat în primele nouă luni din 2021 o creştere de 7% la numărul de pasageri transportaţi şi cu 13,7% în ceea ce priveşte parcursul acestora.

Transportul aerian a înregistrat cea mai însemnată creştere dintre modurile de transport, în ceea ce priveşte numărul de pasageri, cu 30,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, fiind transportaţi 7,992 milioane pasageri, din care 87,3% în curse internaţionale, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Nu trebuie uitat însă faptul că acest tip de transport, greu de înlocuit de cel feroviar pe distanțe mari, a avut și cea mai mare cădere de la debutul epidemiei de COVID.

Citește aici despre evoluția traficului feroviar de călători în primul trimestru al anului trecut.

Transportul rutier de pasageri a înregistrat în perioada menţionată o scădere cu 6,4% în ceea ce priveşte numărul de pasageri transportaţi, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce parcursul acestora a crescut cu 6,1%.


 


În ceea ce priveşte transportul pe căi navigabile interioare, ambii indicatori au înregistrat creşteri faţă de primele nouă luni ale anului trecut, cu 11% la numărul de pasageri transportaţi şi cu 12,1% la parcursul acestora. În transportul maritim nu au fost înregistraţi pasageri în perioada studiată.

Potrivit INS, în perioada ianuarie-septembrie 2021, transportul rutier de pasageri a deţinut cea mai mare pondere în total (79,9%), fiind urmat de transportul feroviar (16,8%). În transportul internaţional de pasageri au fost înregistraţi 7,689 milioane pasageri, respectiv 3,1% din total, dintre care 90,8% în transport aerian.

Distanţa medie de transport a unui pasager a fost superioară perioadei 1 ianuarie-30 septembrie 2020 pentru toate modurile de transport, înregistrând o creştere cu 13,4% în transportul rutier, cu 6,4% în transportul feroviar şi cu 1% în transportul pe căi navigabile interioare.

Ultimele Articole