spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Reteaua feroviara din Cracovia beneficiaza de 651 de milioane de euro

Incepand cu 2016, administratorul infrastructurii feroviare din Polonia, PKP PLK, a primit miliarde de euro in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF) pentru modernizarea retelei sale feroviare. Astfel, compania a semnat contracte pentru 21 de proiecte cu o valoare totala ce depaseste 4 miliarde de euro.
In prezent, compania implementeaza 17 proiecte de modernizare feroviara care vor permite calatorii mai scurte si mai sigure. In cadrul celor doua cereri CEF, Polonia a primit 2,63 de miliarde de euro pentru cele 17 proiecte cu o valoare totala de 3,3 miliarde de euro. Proiectele includ modernizarea a 790 de km care ar trebui finalizata pana in 2020. Cofinantarea CEF va acoperi, in medie, 70% din costurile proiectelor.
Pentru regiunea Cracoviei, PKP PLK desfasoara proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare in valoare totala de 651 milioane de euro. Astfel, cu o valoare totala de aproape 240,8 milioane de euro, proiectele lansate in regiunea Cracovia au primit o cofinantare europeana de aprox. 194,5 de milioane de euro si vor fi finalizate pana in 2021. Proiectele implica modernizarea liniei de cale ferata Cracovia Glowny Towarowy –. Rudzic, inclusiv a sistemului de comunicare, statii si opriri moderne, cu doua statii noi (Kraków Grzegórzki si Kraków Złocień) care vor furniza legaturi catre alte rute feroviare si catre sistemul de transport public. O calatorie mult mai eficienta cu trenul va fi asigurata de 50 de km de linii noi si 200 de macazuri. Vor exista 22 de facilitati noi pe ruta, iar 34 vor fi modernizate. Doua centre moderne de control local vor supraveghea siguranta si buna organizare a traficului. Sectiunea Kraków Główny Towarowy – Rudzice este un element cheie al partii sudice a liniei E30 pe ruta Katowice – Cracovia – Tarnów – Rzeszów – Medyka. De asemenea, sectiunea Rudzice – Kościelniki pe linia 95, modernizata in urma finantarii CEF, va fi cea mai buna alternativa la traficul de marfa, oferind oportunitatea dezvoltarii retelei feroviare a regiunii Cracovia.
In ceea ce priveste legaturile feroviare din Cracovia catre Polonia, valoarea totala a proiectelor este de 410,2 milioane, cu o finantare UE de 324,3 milioane. Proiectele sunt realizate incepand cu 2016 si vor fi finalizate in 2020. Legaturile feroviare in Voievodatul Małopolska (sudul Poloniei, inclusiv Cracovia) vor fi imbunatatite datorita lucrarilor de modernizare pe linia E30 Zabrze – Katowice – Cracovia. CEF cofinanteaza lucrarile de modernizare pe linia de cale ferata E30 pe sectiunea Jaworzno Szczakowa – Krakow Glowny Towarowy (52 km), dar si lucrarile de semnalizare pe sectiunea Sosnowiec Jzor -Jaworzno Szczakowa – Krakow Glowny Towarowy (58 km). Trenurile de mare tonaj vor putea circula, iar centrele moderne de control local din Jaworzno Szczakowa, Trzebinia si din statia Kraków-Mydlniki vor asigura managementul eficient al traficului. In total, vor fi 9 peroane reconstruite si 19 peroane noi cu arhitectura minimalista, adaptata persoanelor cu mobilitate redusa.
Valoarea totala a proiectelor din jonctiunea feroviara Cracovia este de 651 de milioane de euro, pentru care CEF ofera o cofinantare de 85%.
Reamintim ca in cadrul celei de-a treia cereri de propuneri CEF, alte proiecte feroviare vor fi implementate cu ajutorul cofinantarii UE. Astfel, Caile Ferate Poloneze au semnat un acord de finantare pentru patru proiecte cu o valoare totala de 816 milioane de euro.

Ultimele Articole