vineri, august 30, 2024
spot_img

Protocol semnat de CJ Bihor cu CFR SA pentru rețeaua de tram-train din Oradea

Consiliul Județean Bihor a semnat cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA protocolul pentru rețeaua de tram-train din Oradea.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

”Liniile de tramvai vor fi racordate cu cele de cale ferată,  liniile vechi de cale ferată abandonate vor fi reabilitate și se va extinde transportul electric pe noi direcții, spre aeroport și spre Borș.

Cu noile tram-trenuri ce vor fi achiziționate prin proiect, navetiștii vor putea călători în condiții foarte bune în anii următori”, se arată în postare.

Tot aici, Bolojan explică faptul că de la finalizarea studiilor de fezabilitate pentru fiecare tronson și până în prezent, pe parcursul a cinci luni, au fost parcurse următoarele etape:

– integrarea proiectelor și pregătirea aplicației de finanțare;

– realizarea studiilor de trafic;

– realizarea analizei cost-beneficiu;

– corelarea proiectului cu cel de electrificare a liniei de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor;

– avizarea soluțiilor propuse de Regionala CFR Cluj;

– verificarea proiectului integrat de către specialiștii CFR SA;

– analiza preliminară a proiectului de către consultanții desemnați să certifice aplicația de finanțare.



Proiectul va fi ajustat

În urma parcurgerii acestor etape, față de prezentarea inițială, se vor face mai multe ajustări. Cele mai importante sunt:

– Se va renunța la racordarea liniei de tramvai din Rogerius, de pe str. Corneliu Coposu, cu liniile de cale ferată din Gara Oradea. Actuala stație de tramvai de la gară, platoul dintre stație și Gara CFR Oradea vor funcționa integrat, ca un hub de transport;

– Se va realiza un pasaj rutier suprateran, pe centura Oradea, peste calea ferată ce leagă Oradea de Băile Felix. Fără acest pasaj, o cadență în creștere a tram-trenurilor pe această rută în anii următori ar genera blocaje în circulație pe cele patru benzi ale centurii Oradea;

– Linia spre Borș va fi prelungită până la intrarea în Sântion, în zona pasajului rutier al drumului expres;

– La capetele liniilor, spre Băile Felix – Cordău și spre Sântion – Borș, vor fi realizate spații de parcare pentru mașini și pentru biciclete.

”În luna august, după finalizarea ultimelor  modificări, vom aproba documentația finală. Înainte de abrobarea in ședința de Consiliu Județean, vom prezenta forma finală a întregului proiect.

În lunile următoare vom parcurge și ultimele etape:

– avizarea în Consiliul tehnico-economic al CFR;

– avizarea multicriterială finală a proiectului de către experții desemnați;

– semnarea contractului de finanțare;

– organizarea licitațiilor pentru achiziționarea materialul rulant și pentru realizarea lucrărilor de infrastructură cuprinse în proiect”, a mai scris Ilie Bolojan.

Valoarea totală a proiectului este de peste 200 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Pentru prima oară, proiectul rețelei de tram-train din Oradea a fost anunțat la Conferințele Club Feroviar 2023 de la Poiana Brașov de către directorul general al Oradea Transport Local (OTL), Adrian Revnic, așa cum am scris la vremea respectivă.

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole