Reteaua air-rail din Paris primeste finantare de 1,7 miliarde euro

Ministrul de Finante din Franta, Bruno Le Maire, a confirmat ca Statul francez va aloca un imprumut in valoare de 1,7 miliarde de euro pentru reteaua CGD Express, cea care va lega Parisul de Aeroportul Charles de Gaulle. Imprumutul de la bugetul de stat va fi acordata astfel incat linia light rail sa fie finalizata la timp pentru Jocurile Olimpice  din 2024, ce vor fi organizate si gazduite de catre capitala franceza. Lucrarile la linia in lungime de 32 de kilometri vor incepe in 2018.

Potrivit unui raport publicat de catre presa franceza, compania concesionara a liniei, Caisse des Dépôts alaturi de Paris Airports si SNCF Réseau, administratorul francez de infrastructura feroviara, vor putea accesa in 2019 o prima transa in valoare de 295 milioane de euro, din acest imprumut acordat de catre bugetul de stat.

Serviciile de transport CDG Express vor opera la un interval de 15 minute iar durata unei calatorii nu va depasi 20 de minute, intre gara Paris Gare de l’Est si Terminalul 2 CGD, din aeroportul parizian Charles de Gaulle. Trenurile vor utiliza linia existenta intre Paris Gare de l’Est si Villeparisis iar apoi isi vor continua calatoria, catre zona de nord, pe o noua sectiune de linie, ce va utiliza acelasi aliniament cu cel al TGV Interconnexion catre aeroport.   

CDG Express va crea in Paris un serviciu de transport extrem de eficient intre oras si aeroport, asemanator cu cel intalnit si intens utilizat in mari metropole precum Londra, Roma, Stockholm, Hong Kong, Tokyo sau Moscova.

Autoritatile pariziene sunt de parere ca acest nou serviciu de transport este unul extrem de valoros pentru imaginea orasului de pe malul Senei dar si pentru turism.