Președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, s-a prezentat marți dimineață la biroul său de la stația Piața Unirii 1, pentru prima zi de muncă după ce i-a fost ridicat controlul judiciar. De la ceremonia de întâmpinare a lipsit însă Marian Artimon, secretarul general al USLM.
Rădoi a fost aplaudat copios de sindicaliștii prezenți la sediul din subteran, ba chiar unele doamne l-au întâmpinat și cu buchete de flori.
Marele absent de la această ceremonie de întâmpinare (la care au participat inclusiv pensionari, cum ar fi fostul vicepreședinte Florin Crișu) în care a fost Ion Rădoi aplaudat a fost secretarul general al USLM, Marian Artimon. El a preluat frâiele sindicatului după data de 14 iulie 2021, când Direcția Națională Anticorupție l-a pus pe Ion Rădoi sub control judiciar, în dosarul în care ulterior a fost trimis în judecată pentru chioșcurile de la metrou.
În perioada când Ion Rădoi nu a avut voie, din punct de vedere legal, să-și exercite funcția de președinte al USLM, din care a fost suspendat, Marian Artimon s-a delimitat de șeful său pe linie sindicală. Tot în această perioadă, aproape toți membrii Biroului Executiv al USLM (printre care îl amintim pe Ghiță Nichifor, vicepreședinte) au ieșit la pensie.
Marian Artimon a completat ”prezidiul” sindical cu mai mulți tineri angajați la Metrorex, dar care nu au ajuns în aceste funcții în urma unor alegeri interne desfășurate potrivit Statutului USLM. Este de așteptat ca în perioada următoare să fie organizat un Congres al USLM, prilej cu care să aiba loc și alegeri pentru completarea posturilor de conducere vacante.
Marian Artimon, om de încredere al Gabrielei Firea
Artimon a fost administratorul Sindomet Servcom SRL, firma controlată de sindicatul de la metrou care se ocupa de spațiile comerciale din subteran. Până în anul 2020, în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, actualul secretar general al USLM a fost membru, din partea PSD, în Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, din această poziție, Marian Artimon a fost membru în Adunările Generale ale Acționarilor în cinci companii municipale. Este vorba despre Companiile pentru Agrement, Protecție Civilă, Tehnologia Informației și despre Compania pentru Managementul Transportului București. Sindicalistul a mai reprezentat interesele Primăriei Capitalei și în AGA de la Societatea de Transport București (STB).
Secretarul general al USLM nu a putut fi contactat, în ciuda insistențelor în acest sens ale Club Feroviar, el având telefonul închis miercuri dimineață.
Actuala conducere a PSD s-a distanțat de Ion Rădoi
La rândul lui, Ion Rădoi a fost timp de opt ani, în perioada 2000-2008, membru în Parlamentul României, mai întâi deputat și apoi senator PSD de Giurgiu. În ultima perioadă însă, între conducerea PSD și liderul sindical de la metrou s-a constatat o distanțare.
„Spre deosebire de relația dintre Cîțu și bănci, pe vremea când acesta făcea atacuri speculative la moneda națională, orice legătură dintre PSD și președintele organizației sindicale Unitatea Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, a încetat în urmă cu 13 ani”, se arăta într-un comunicat de presă dat publicității de PSD în primăvara anului trecut, în contextul protestului spontan de la metroul bucureștean.
Ion Rădoi, aplaudat de sindicaliști la Tribunal. ”Săgețile” lansate către Marian Artimon
Pe 12 august, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA privind chioșcurile de la metroul bucureștean, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Contestația liderului sindical de la metrou la măsura preventivă fusese judecată cu o zi înainte de Curtea de Apel București.
La audierea precedentă, de la Tribunalul București, când cererea liderului sindical fusese respinsă, un apropiat al acestuia lansase ”săgeți” către Marian Artimon. „Toate acțiunile noastre de susținere a președintelui au fost întreprinse în mod legal și fară a deranja pe cineva. Singurul care a fost deranjat a fost domnul secretar general interimar al USLM (Marian Artimon – n.red.), care ne-a acuzat că facem ilegalități, deși avocații domnului președinte Ion Rădoi au demonstrat contrariul”, spunea Eugen Picu, care s-a prezentat ca ”susținător al președintelui Ion Rădoi”.
La ambele audieri, el a fost însoțit de grupuri de sindicaliști ”înarmați” cu pancarte prin care cereau repunerea în drepturi a președintelui USLM. Și la Tribunal, și la Curtea de Apel a fost aplaudat Ion Rădoi.
Președintele USLM, trimis în judecată de DNA
La mijlocul lunii aprilie, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.
În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei. „Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, precizează DNA.
Pe tot parcursul acestui scandal, liderul USLM a susținut că totul a fost cauzat de antipatia pe care i-o poartă fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.