spot_img
sâmbătă, ianuarie 22, 2022
spot_img

Mutare-surpriză la CFR Călători. Condamnat pentru luare de mită, pus director de Trafic

După numirea lui Traian Preoteasa ca director general al operatorului feroviar de stat, asistăm la o mutare-surpriză la CFR Călători. În funcția de director de Trafic a fost numită o persoană care a fost arestată și apoi condamnată pentru luare de mită. ”Câștigase în instanță funcția de director general adjunct. Lua salariu aproape cât mine și nu făcea nimic”, spune Preoteasa.

Începând de miercuri, 6 octombrie 2021, Marcel Litră este director de Trafic al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători, așa cum se precizează și pe site-ul oficial al societății de stat. Numirea sa în această funcție vine la nici o săptămână de când director general al CFR Călători a fost numit Traian Preoteasa, până nu de mult șef la CFR Marfă, societate pe care a băgat-o în concordat preventiv.

De la șef de gară la instructor CENAFER și apoi director în centralul CFR Călători

Marcel Litră a absolvit în 1998 Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Transporturi și în același an se angajează ca inginer IV la stația CF Sibiu.

După doi ani devine șeful stației Sibiu și apoi, până în 2003, devine șeful stației Brașov Triaj, potrivit CV-ului său de pe pagina oficială a CFR Călători. Ulterior, în perioada 2003-2008, el ocupă, pe rând, posturile de instructor regional M și expert instructor 1 la Sucursala Regională Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Printre atribuțiile sale figurează ”organizarea si derularea programelor de verificare profesională periodică a personalului care efectuează operaţiuni feroviare; asigurarea condiţiilor pentru derularea programelor de autorizare a personalului cu responsabilitate în siguranţa circulaţiei efectuate de către Autoritatea Feroviară Română – AFER, precum și participarea în comisiile de autorizare a acestui personal”. Important de menționat acest lucru, așa cum vom vedea mai jos.

Cariera sa continuă în domeniul feroviar, la CENAFER (Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară), pe post de consilier, dar este implicat și în proiecte cu finanțare europeană, prin POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) derulate de Siveco SA.

În 2015, ocupă posturile de instructor central la Direcția Exploatare – Serviciul Trafic și de șef al Serviciului Suport Afaceri și Managementul Performanței din cadrul Direcției Strategie din centralul CFR Călători. În același an, pe 1 decembrie, este numit de directorul general al CFR Călători de la acea vreme, Iosif Szentes, în funcția de director comercial.

Mutare-surpriză la CFR Călători. Ce lipsește din CV-ul lui Marcel Litră: arestarea din 2006

Cum spuneam mai sus, faptul că Marcel Litră era responsabil de verificarea periodică a personalului de la Regionala Brașov a CFR SA la începutul anilor 2000 are o importanță deosebită.

Și asta pentru că de aici i s-a tras o pățanie care nu este menționată în CV. Concret, în luna iulie a anului 2006, Marcel Litră, expert instructor la Centrul National de Expertiză a Personalului din CFR SA, și Constantin Roman, instructor general în cadrul Regionalei CF Brașov, au fost arestați pentru 29 de zile de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș pentru luare de mita și pentru punerea în pericol a siguranței pe calea ferată. Asta după ce un ceferist a reclamat că a fost declarat necorespunzător de către comisia formată din cei doi, întrucât nu le-a plătit sumele pretinse de aceștia.

Procurorii i-au acuzat pe Marcel Litră și Constantin Roman că ar fi pretins și încasat sume cuprinse între 40 și 60 de lei de la un număr de 181 de angajați ai CFR din județul Mureș, pentru ca aceștia să promoveze examenul anual de testare profesionala și de autorizare pe funcții, în perioada 22-24 februarie 2006. Potrivit anchetatorilor, cei doi instructori au fost acuzati ca ar fi luat sume cuprinse între 40 de lei (un acar) și 60 de lei (un impiegat de mișcare) de la 181 de ceferiști din județul Mures pe care îi testau anual. Pe numele celor doi au mai fost întocmite dosare de cercetare penală și în județele Harghita sau Sibiu.

Traian Preoteasa: ”L-am pus la muncă. Lua salariu aproape cât mine fără să facă nimic”

Contactat de Club Feroviar, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a explicat nimirea lui Marcel Litră în funcția de director de Trafic.

„Știu că este condamnat, cu suspendare, nu știam că a fost și arestat (a fost, așa cum am arătat mai sus – n.red.). I-am spus acest lucru și lui Felix Stroe (fost ministru PSD al Transporturilor – n.red.), atunci când a vrut să-l pună director general la CFR Infrastructură”, a spus Preoteasa.

Directorul general a explicat că nu este vorba de o promovare a lui Marcel Litră, ci dimpotrivă: „Eu l-am găsit director general adjunct fără atribuții. A câștigat postul în instanță. Lua salariu aproape cât mine, dar fără să facă nimic, așa că l-am chemat și l-am pus la muncă, pe o funcție inferioară și salariu mai mic”.

Un nou transfer de la CFR Marfă la CFR Călători

După instalarea lui Traian Preoteasa în funcția de director general al CFR Călători, acesta și-a adus în societate foști colaboratori apropiați de la CFR Marfă.

Unul dintre aceștia este Mihai Manole, care a fost director general adjunct al CFR Marfă în perioada în care societatea era condusă de Traian Preoteasa. După plecarea acestuia din urmă, Mihai Manole a fost director general interimar al operatorului feroviar național de transport de marfă.

 

Ultimele Articole