spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Reacții la respingerea Rovanei Plumb. Ce spun Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Imediat după respingerea Rovanei Plumb de către Comisia Juridică a Parlamentului European, au apărut și primele reacții din sfera politică. Șeful Camerei Deputaților spune că PSD are 10 variante de rezervă, iar președintele PNL cere consultarea șefului statului și a Parlamentului. Au avut reacții și Eugen Tomac și Dan Barna.

respingerea Rovanei Plumb miniștrii Transporturilor pentru calea ferată

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu mai facă nicio propunere de comisar european fără consultarea şefului statului şi a Parlamentului, după respingerea în Comisia juridică a PE a candidaturii Rovanei Plumb.

„Propunerea Guvernului condus de Viorica Vasilica Dăncilă pentru funcţia de comisar european în persoana Rovanei Plumb a făcut România de ruşine în Europa. În ciuda repetatelor solicitări din partea noastră de a retrage candidatura total nepotrivită a Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă s-a încăpăţânat să susţină o fidelă executantă a ordinelor de partid promovată de Liviu Dragnea în cea mai importantă funcţie destinată României la nivel european. Votul de astăzi al Comisiei juridice din Parlamentul European reprezintă un dezastru pentru actualul Guvern, care a ignorat toate avertismentele primite din partea partenerilor europeni. (…) Solicit premierului Dăncilă să nu mai facă nicio altă nominalizare de comisar european, fără consultarea şi fără acordul preşedintelui României, precum şi cu respectarea obligaţiilor impuse de Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, respectiv audierea în Parlamentul României a candidatului propus”, a declarat Orban, fost ministru al Transporturilor.

El precizează că încă de la început a fost contestată candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi, din cauza problemelor de integritate, iar la acestea s-au adăugat contradicţiile din declaraţia de avere şi interese, precum şi incapacitatea de a demonstra cheltuirea legală a unor sume de bani declarate ca împrumuturi în campania pentru europarlamentare.

Marcel Ciolacu despre respingerea Rovanei Plumb: avem 10 variante de rezervă

De cealaltă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie parcurse mai multe etape şi nu a fost încă votul în Parlamentul European.

respingerea Rovanei Plumb

„Nu am citit ştirea, lăsaţi-mă să mă informez, ştiam că e încă în comisie… A fost la acea comisie, nu la votul în Parlament. Vedeţi că sunt nişte etape, nişte comisii, până la votul în Parlament… era mai încolo”, a spus Ciolacu, la Parlament, întrebat în legătură cu ce va face PSD după ce Rovana Plumb a fost respinsă în Comisia Juridică de la Parlamentul European.

Întrebat dacă PSD are o variantă de rezervă, Ciolacu a răspuns: „Ştiţi la fel de bine ca şi mine că PSD nu are o variantă, are 10 variante de rezervă”.

Eugen Tomac: am spus de la început că este un candidat vulnerabil

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat că a avertizat că Rovana Plumb este un candidat vulnerabil.

”Am spus de la început ca Rovana Plumb este un candidat vulnerabil pentru funcţia de comisar european. Doar <neconflictuala> marionetă prim-ministru nu a înţeles că nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles”, a scris Tomac pe Facebook. El precizează că ”verdictul este clar: fără Rovana în Comisia Europeană, lucru care trebuie reproşat şi doamnei presedinte Ursula von der Leyen, care a acceptat sa o trimită in PE, ştiind ca există acest risc”.

Tomac subliniază că, în mod similar, consideră că ”toţi candidaţii pentru Comisia Europeană, cu vulnerabilităţi la pachet, propuşi de state precum Franţa sau Belgia, trebuie înlocuiţi, pentru credibilitatea UE”.

Dan Barna, atac la Viorica Dăncilă după respingerea Rovanei Plumb

La rândul lui, liderul USR, Dan Barna, afirmă că încăpăţânarea premierului Viorica Dăncilă de a menţine candidatura Rovanei Plumb „a făcut din nou ca România să fie oaia neagră a Europei”.

„Încăpăţânarea dvs, dnă Viorica Dăncilă, să menţineţi nominalizarea Rovanei Plumb, deşi inclusiv colegii mei europarlamentari v-au avertizat că nu va trece din cauza problemelor de integritate, a făcut din nou ca România să fie oaia neagră a Europei. Candidata dvs. nu a fost în stare să-şi explice averea în Comisia Juridică a Parlamentului European. Ceea ce v-am spus că se va întâmpla s-a întâmplat: Comisia juridică a PE i-a respins candidatura şi e o ruşine pentru Guvernul României! Sunaţi-o pe Rovana Plumb să se întoarcă urgent acasă. Dvs nu sunteţi în stare să vedeţi dincolo de cercul dvs de loiali şi nici nu mai aveţi legitimitatea să faceţi o nouă nominalizare pentru că, vă spun, indiferent ce vă doriţi dvs, moţiunea de cenzură va trece!”, afirmă Dan Barna într-o postare pe Facebook.

El îi cere preşedintelui Klaus Iohannis ca, în virtutea prerogativelor pe care le are, să se implice în nominalizarea unui nou comisar din partea României. „Nu o putem lăsa pe Viorica Dăncilă să facă greşeală după greşeală pentru că suntem în campanie electorală. Trebuie să găsim împreună un comisar care să fie cinstit şi competent şi care să reprezinte, şi pentru România şi pentru Comisie, un câştig. E în joc reputaţia României!”, mai spune Barna.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole