spot_img
joi, ianuarie 20, 2022
spot_img

Republica Moldova. Transportul feroviar de pasageri a scăzut cu aproape un sfert

Transportul feroviar de pasageri a scăzut semnificativ în primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Biroul Național de Statistică a Republcii Moldova.

Calea Ferată din Moldova se divizează director la Calea Ferată a Moldovei profitul Căii Ferate din Moldova

Cifrele arată o situație critică a transporturilor feroviare din Republiuca Moldova în primele opt luni ale anului, față de ianuarie – august 2018. Traficul feroviar a fost de 893,3 mii  pasageri în scădere la 76,5% din aceeași perioadă a anului trecut. Exprimat în indicatorul „parcurs”, anume milioane pasageri – km, traficul a fost de 56,1 , mult mai puțin decât cel rutier, situat la 2.345,1. Comparativ cu anul trecut valoarea din acest an s-a plasat la 85% . Modalitatea de transport care a înregistrat creșteri a fost cea rutieră. Majorarea a fost aici de 6%, dacă utilizăm indicatorul parcurs pasageri.

La partea de mărfuri situația a fost ceva mai bună. Putem vorbi de o scăpdere față de anul trecut la indicatorul mii – tone (3.066 mii tone, în scădere la 95,7% față de anul trecut). Din punct de vedere al parcursului mărfurior acesta a fost mai mare decât anul trecut, respectiv cu 2,6 puncte procentuale. Traficul exprimat în milioane tone-km a fost de 665,8 în condițiile în care cel rutier a fost de 2.555,7.

Cu mijloacele de transport feroviar în ianuarie-august 2019 au fost transportate 3,1 mil. tone de mărfuri, sau cu 4,3% mai puțin faţă de aceeași perioadă din anul 2018. În perioada cercetată, transportul rutier de pasageri a deținut cea mai mare pondere în total (96,9%), fiind urmat de transportul aerian (1,7%) și transportul feroviar (1,3%).

Ultimele Articole