vineri, iunie 28, 2024
spot_img

Republica Moldova reabilitează linia Nord – Centru cu ajutorul BERD

Republica Moldova reabilitează linia Nord – Centru. Guvernul țării vecine a aprobat inițierea negocierilor asupra Acordului de modificare nr.1 la Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău pe 27 iunie 2023.

Proiectul prevede alocarea unui împrumut în valoare de 18,205 milioane de euro, pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru în cadrul inițiativei Coridoarele de Solidaritate, potrivit Ministerului Infrastructurii din țara vecină.

Proiectul integral prevede reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 km, din care 128 km de cale ferată sunt într-o stare nesatisfăcătoare. În acest context, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat anterior următoarele acorduri pentru a susține implementarea proiectului: un împrumut de 23 de milioane de euro de la BERD, un grant de 19,56 milioane de euro prin Instrumentul European de Vecinătate și un contract de finanțare de 41,205 milioane de euro de la BEI.

Acest tronson de cale ferată asigură legătura cu mediul industrial din nordul și centrul Republicii Moldova, inclusiv cu zonele economice libere din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău. Coridorul este important pentru exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. În plus, acest tronson conectează coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat pentru logistica mărfurilor transbordate în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră.

Lucrările de reparație  a tronsonului sunt programate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Proiectul poate fi consultat aici: https://shorturl.at/pnNSQ

 

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Aghireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole