Republica Moldova cumpara 12 locomotive General Electric

Costul total al acestora se ridica la 45 milioane de euro si, potrivit contractului, producatorul american de material rulant va livra primele locomotive la inceputul lui 2020. Potrivit caietului de sarcini, locomotivele urmeaza sa aiba o capacitate a motorului de 2 982 Kw si sa corespunda tuturor standardelor ecologice. Locomotivele vor fi utilizate pentru transportul feroviar de marfa. Aceasta este prima achizitie de locomotive noi, facuta de Republica Moldova in ultimii 40 de ani.

Contractul dintre „Calea Ferata din Moldova” si General Electric a fost semnat la 6 noiembrie.

Achizitia locomotivelor noi face parte din Proiectul de Restructurare și Reorganizare a companiei „Calea Ferata din Moldova”, finantat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie și Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) și Uniunea Europeana. Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care 5 milioane euro sunt oferite sub forma de grant din partea Fondului de Investitii pentru Vecinatate (NIF).

Proiectul de Restructurare și reorganizare a sectorului feroviar al Republicii Moldova mai presupune si reabilitarea infrastructurii feroviare. In acest sens, in curand va fi anuntata inca o licitatie, care va avea drept obiectiv modernizarea liniei de cale ferata Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești.