spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Republica Moldova a lansat licitatia pentru modernizarea unui tronson major de cale ferata

Compania de Cai Ferate din Moldova (CFM) a lansat licitatia pentru selectarea constructorului care va desfasura lucrarile de reabilitare a infrastructurii feroviare. Licitatia va fi efectuata pe platforma oficiala BERD pentru achizitii electronice a clientilor (ECEPP), iar companiile interesate, care vor sa depuna ofertele, urmeaza sa se inregistreze pe platforma ECEPP.

Licitatia anuntata se va desfasura în doua etape, unde prima presupune prezentarea doar ofertelor tehnice, iar dupa aceea, ofertantii potriviti vor fi invitati sa-si prezinte ofertele financiare în etapa a doua a licitatiei.

Compania selectata va fi responsabila pentru proiectarea si reabilitarea a liniei feroviare Bender – Basarabeasca – Etulia-Giurgiulesti, pe o distanta de aproximativ 233 de kilometri, precum si de efectuarea lucrarilor de renovare a statiei Giurgiulesti. Scopul contractului consta in reinnoirea si modernizarea liniilor de cale, control comanda si semnalizare, telecomunicatii, treceri de nivel si echipamente de alimentare cu energie.

Astfel, Compania de Cai Ferate din Moldova (CFM) intentioneaza sa utilizeze banii din împrumuturile acordate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare. Planul de renovare a infrastructurii face parte din amplul si ambitiosul Proiect de Restructurare si Reorganizare a sectorului feroviar din Republica Moldova, finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si Platforma de Investitii pentru Vecinatate (PIV) a Uniunii Europene (UE).

Datorita acestui proiect, CFM va consolida competitivitatea, va creste capacitatea si siguranta transportului feroviar. CFM va deveni mai competitiva si va promova un mod de transport mai ecologic.

In plus, in curand, CFM intentioneaza sa lanseze o alta licitatie pentru selectarea companiei care va realiza implementarea sistemul informational de management al energiei.

CFM a mai anuntat ca a semnat si contractul pentru achizitionarea a 12 locomotive noi. Acestea vor fi livrate la inceputul lui 2020.

Ultimele Articole