spot_img
luni, decembrie 6, 2021
spot_img

Republica Moldova a adoptat Codul Transportului Feroviar, primul pas către liberalizare

Guvernul Republicii Moldova a votat în şedinţa de miercuri proiectul Codului transportului feroviar, act legislativ care urmează să fie prezentat spre examinare Parlamentului.

circulația trenurilor de călători ale CFM Calea Ferată din Moldova

Conform documentului, prezentul Cod stabilește: cadrul juridic privind condițiile de gestionare a infrastructurii feroviare și de organizare a activităților de transport feroviar; condițiile de înregistrare și certificare a întreprinderilor feroviare în Republica Moldova; cerințele față de angajații din domeniul transportului feroviar; raporturile juridice între subiecții implicați în transportul feroviar de pasageri, bagaje și mărfuri în Republica Moldova, informează Moldpres.

“Prevederile prezentului Cod se aplică: utilizării infrastructurii feroviare pentru servicii de transport feroviar; serviciilor de transport feroviar; sistemului feroviar național; materialului rulant feroviar; serviciilor conexe transportului feroviar”, indică proiectul.

Restructurarea sectorului feroviar, excluderea monopolului, liberalizarea serviciilor de transport feroviar, crearea unui climat investițional echitabil în ramură sunt câteva dintre prevederile noului Cod al transportului feroviar. Documentul a fost avizat, astăzi, de Cabinetul de miniștri și își propune racordarea legislației în domeniu cu obiectivele Acordului de Asociere cu UE.

Proiectul se referă și la instituirea Autorității Feroviare ca organ de control și monitorizare a sectorului. Instituția va implementa și realiza politicile în domeniul transportului feroviar și va garanta siguranța feroviară. Codul mai prevede că statul va avea dreptul să examineze posibilitatea compensării unor cheltuieli și investiții efectuate de operatorii de transport feroviar de pasageri, prin subvenționarea acestora. De asemenea, prin intermediul proiectului propus, vor fi stabilite mecanisme mai riguroase de protecție a drepturilor pasagerilor, astfel asigurând calitatea  serviciilor de transport.  (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole