spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

Licitație pentru reparații la Săgeata Albastră. Șase automotoare sunt și acum sechestrate

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA a lansat vineri o licitație pentru reparații la Săgeata Albastră, așa cum sunt cunoscute automotoarele Siemens Desiro. Între timp, șase automotoare de acest fel sunt sechestrate în curtea reparatorului de material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. CFR Călători a mai lansat vineri și o  altă licitație importantă.

Adrian Bărbulescu

reparații la Săgeata Albastră diesel sub catenară
FOTO Florin Popa

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Serviciul reparare osii motoare şi libere pentru boghiurile automotoarelor DESIRO SR 20D”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord cadru, care se va derula pe parcursul a trei ani de zile, este cuprinsă între  390.000 și 14.820.000 de lei, echivalentul a trei  milioane de euro, valoarea maximă.

La evaluarea ofertelor, termenul de garanţie va cântări în proporție de 10%, restul urmând să fie acordat pentru componenta financiară. Pentru participarea la licitație, cerința minimă este ca media cifrei de afaceri pe anii 2017, 2018, 2019 să fie de cel puțin 3,9 milioane de lei. De asemenea, se solicită certificate emise de organisme independente cu privire la standardele de asigurare a calitățiii. Astfel, se va face dovada implementării unui sistem de management al calității în conformitate cu SR EN ISO 9001:2015 sau echivalent.

Garanția de participare este stabilită la 39.000 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 14 iunie 2021, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 14 septembrie 2021.

Și Remarul 16 Februarie a avut contract pentru reparații la Săgeata Albastră. Nu le-a reparat, dar le-a sechestrat

reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorAr fi de dorit ca acest contract care se va încheia pentru repararea automotoarelor Siemens Desiro ale CFR Călători să nu aibă soarta celui parafat cu Remarul 16 Februarie Cluj Napoca.

De doi ani de zile, în curtea Remarul 16 Februarie, unitate de reparații material rulant deținută de omul de afaceri Călin Mitică, sunt sechestrate șase automotoare ale operatorului feroviar de stat. Acest lucru este menționat și într-un Raport de control la CFR Călători, dat publicității la finele lunii aprilie a anului trecut, de Corpul de Control al Prim-Ministrului. Cele mai importante aspecte semnalate în documentul guvernamental se refereau la felul cum s-au scurs banii statului către Remarul 16 Februarie, pentru repararea unor automotoare de tip Săgeata Albastră.

Mai mult, șase dintre acestea au fost reținute de unitatea de reparații material rulant cu mult peste termenul contractual de restituire a lor. ”Potrivit celor prezentate, s-a constatat faptul că indisponibilizarea unui număr de 6 automotoare în uzina reparatoare, peste termenul contractual, a fost cauzată de nerespectarea prevederilor caietului de sarcini și ale contractului, precum și de demersurile întârziate ale CFR Călători, cu referire la depășirea duratei de imobilizare, demersuri care au fost materializate în acțiuni în instanță la peste un an de la data la care automotoarele ar fi trebuit restituite în stare de funcționare către CFR Călători”, se arăta în Raportul de control.

La data întocmirii raportului, cele șase automotoare nu fuseseră recuperate de operatorul feroviar de stat: ”În condițiile în care 6 dintre cele 12 automotoare, ce au făcut obiectul Contractului subsecvent nr. 46/2018 (<Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D – Revizie Capitală>), sunt și în prezent imobilizate la societatea reparatoare, s-a constatat faptul că, până în momentul finalizării prezentului control, nu s-a procedat la încheierea unui acord între reprezentanții CFR Călători și cei ai prestatorului în care să fie cuprinse: modul de preluare a automotoarelor aflate la prestator, proceduri, termene clare și precise privind finalizarea serviciilor de reparații rămase neefectuate în contextul în care durata contractului a expirat”. Și sechestrate sunt și în momentul de față.

Licitație pentru achiziționarea de amortizori pentru locomotive

reparații la locomotivele CFR CălătoriCFR Călători a mai lansat vineri o altă licitație importantă, ce are ca obiect ”Amortizori hidraulici telescopici cu dublă acțiune pentru locomotive”.

Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 18.500 și 7.844.000 de lei. Procedura de achiziție este împărțită în cinci loturi, după cum urmează:

  1. Amortizor vertical locomotive electrice de 5100 KW și LE 3400 KW

Valoarea estimată fără TVA: 3.700 – 3.700.000 lei

  1. Amortizor orizontal locomotive electrice de 5100 KW și LE 3400 KW

Valoarea estimată fără TVA: 3.700 – 2.960.000 lei

  1. Amortizor vertical locomotive Diesel – electrice (DA și GM) de 2100 CP

Valoarea estimată fără TVA: 3.700 – 888.000 lei

  1. Amortizor orizontal locomotive Diesel – electrice (DA și GM) de 2100 CP

Valoarea estimată fără TVA: 3.700 – 74.000 lei

  1. Amortizor locomotive Diesel – hidraulice (DHC) de 1250 CP și 1360 CP

Valoarea estimată fără TVA: 3.700 – 222.000 lei.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 9 iunie 2021. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 9 septembrie 2021.

Ultimele Articole