spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Gabriela Firea vrea reorganizarea companiilor municipale. E vizat și managementul transporturilor

Primarul general Gabriela Firea vrea reorganizarea companiilor municipale, potrivit unor proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de vineri, 10 aprilie.

reorganizarea companiilor municipale mai puține tramvaie în București Gabriela Firea și Traian Băsescu Firea îi dă replica lui Ludovic Orban transport public gratuit licitația pentru tramvaie tramvaie turcești la București

Propunerea este ca din 13 societăți să rămână cinci, fiecare absorbind una, două sau trei companii, informează HotNews.

Ultima reorganizare a avut loc în mai 2019. Motivul invocat este că activitatea companiilor care fuzionează este complementară și se vor reduce costurile de funcționare și eficientizarea activităților.

Compania Managementul Transportului fuzionează cu alte două

Propunerea de reorganizare este următoarea:

  • Compania Municipală Managementul Traficului București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Managementul Transportului București S.A. și Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A
  • Compania Municipală Medicala București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A. și Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.
  • Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A.
  • Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Consolidări
  • Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Turistica București S.A. și Compania Municipală Agrement București S.A.

Rămâne de văzut dacă propunerea va fi aprobată de Consiliul General al Municipiului București.

Cătălin Deaconescu despre reorganizarea companiilor municipale

Cătălin Deaconescu, consilier general din partea PNL, este de părere că aceste companii au pierderi și funcționează ilegal, iar din două companii nelegale, nu va rezulta una legală și nici nu vor ajunge pe profit.

”Dacă unești două companii nelegale, nu va rezulta una legală. Aproape toate aceste companii, cu una-două excepții, au pierderi înregistrate în 2017, 2018, 2019, și unind două companii cu pierderi nu va rezulta una cu profit. În aceste momente de criză, doamna Firea ar trebui să lichideze aceste companii, nu să găsească forme să le prelungească activitatea, prelungind sinecurile oferite oamenilor apropiați”, a declarat Cătălin Deaconescu pentru HotNews.ro.

Legalitatea companiilor, disputată în instanță

Cele 24 de companii municipale au fost înființate la propunerea primarului Gabriela Firea în perioada 2017-2019. Cu patru excepții, acestea au fost înființate doar cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea, deoarece opoziția nu a fost de acord cu propunerea.

USR a cerut anularea hotărârilor de înființare în instanță, iar în 2018 a câștigat procesul, iar Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare ale celor 22 companii municipale, motivând că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea. În 2019, Codul Administrativ a fost modificat de PSD, iar companiile au fost introduse în legalitate, prin reaprobarea hotărârilor de reînființare, de data aceasta fiind nevoie doar de votul a jumătate plus unu dintre consilieri.

Prefectul a atacat însă în decembrie 2019 și aceste hotărâri în instanță, astfel că ele sunt suspendate de drept.

Ultimele Articole