Reorganizare feroviară la Chișinău. Calea Ferată a Moldovei va fi divizată în trei societăți

4 iunie 2019

O reorganizare feroviară la Chișinău este pe cale de a se produce în perioada următoare, prin divizarea în trei societăți a Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei (CFM).

reorganizare feroviară la Chișinău tren pentru Odessa

Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău,

fiecare societate pe acțiuni ar urma să fie responsabilă de câte un domeniu: infrastructură, călători și mărfuri. Totodată, ar urma să fie create Agenția Feroviară și Autoritatea de Investigare a Accidentelor, informează Agora.md.

Reorganizare feroviară la Chișinău. Se deschide piața pentru operatorii privați

În comunicat se mai menționează că piața feroviară din Moldova trebuie să fie deschisă pentru „actori privați și atragerea noilor operatori feroviari”.

Modificările fac parte din Foaia de Parcurs privind restructurarea sectorului feroviar și a CFM pentru anii 2018-2021. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Economiei, Chiril Gaburici, și directorul executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone.

Concepția cu privire la restructurarea sectorului feroviar a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în decembrie 2017. În document sunt descrise nouă variante de posibile structuri ale CFM, inclusiv cea menționată mai sus. „Ar fi o evoluție de perspectivă de tip holding. Prin urmare, implementarea acestei opțiuni va presupune etape intermediare”, se arată în document.