spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

RENFE va testa trenuri alimentate cu gaz natural lichefiat

Proiectul pilot va fi desfasurat in luna decembrie de catre operatorul spaniol, RENFE, in colaborare cu distribuitorul Gas Natural Fenosa y Enagás si va constitui o premiera in transportul feroviar de pasageri. Prin testarea trenurilor diesel alimentate cu gaz natural lichefiat RENFE isi propune verificarea viabilitatii acestei solutii cu potentiale avantaje fata de mediu, dar si avantaje economice pentru transporturile care se desfasoara in prezent cu tractiune diesel.   

Proiectul, prezentat de catre Ministrul Dezvoltarii, Íñigo de la Serna, va analiza fezabilitatea adaptarii vehiculelor feroviare pentru operarea cu motoare alimentate cu gaz natural lichefiat (GNL).

Masura face parte din Strategia de promovare in Spania a Vehiculelor alimentate cu Energii Alternative 2014-2020. In plus, face parte si din planul RENFE de reinnoire a materialului rulant, plan ce prevede introducerea trenurilor alimentate cu combustibili alternativi in vederea decarbonizarii energiei folosite la tractiunea feroviara.

Testele vor fi efectuate pe o distanta de aproximativ 20 de kilometri intre garile Trubia si Baiña si apoi catre Figaredo, in Asturias. Pentru aceasta, motorul diesel al unuia dintre cele doua automotoare FEVE 2600 va fi inlocuit cu altul care va consuma gazul natural pentru propulsie. Vor fi instalate si rezervoarele in care va fi depozitat gazul natural lichefiat impreuna cu elemente auxiliare necesare.

Proiectul pilot va permite compararea rezultatelor obtinute atat pentru tractiunea diesel, cat si pentru cea care utilizeaza GNL, deoarece un  motor va fi alimentat cu fiecare tip de combustibil din acelasi tren. Acest test va analiza concluziile privind cerintele tehnice pentru spatiu, greutate, conditii meteo si autonomia pentru tractiunea cu gaze naturale, pe langa alte considerente precum si variabilele comparative ale emisiilor si economiei de functionare.

Ultimele Articole