Renfe a încheiat un parteneriat strategic care va ajuta compania să se extindă pe piața italiană. Renfe Proyectos Internacionales a achiziționat o participație de 33% din capitalul Longitude Holding, o societate italiană privată care operează sub denumirea comercială Arenaways. Primul proiect va fi redeschiderea și operarea unui serviciu regional de pasageri în Piemont începând cu luna ianuarie.
Longitude Holding este o societate italiană privată înființată la Torino în 2021 de un grup de investitori cu peste 30 de ani de experiență în sector, care deține autorizațiile necesare pentru a opera atât pe rute regionale, cât și pe rute pe distanțe lungi în Italia. Aceasta operează sub marca Arenaways.
Compania a anunțat această extindere a structurii sale corporative în cadrul căreia, în cooperare cu Renfe Proyectos Internacionales, firma spaniolă Serena Industrial Partners, un manager de investiții independent, specializat în proiecte de infrastructură esențiale, cu un accent deosebit pe proiectele de mobilitate și prezent în cinci țări, deține, de asemenea, o participație de 33%.
Noul holding își va începe activitatea imediat. Agenția pentru mobilitate din Piemont a încredințat Longitude, pentru următorii 10 ani, exploatarea serviciilor de transport de călători pe următoarele rute: ruta care leagă orașele Cuneo, Saluzzo și Savigliano și ruta care leagă Ceva și Ormea, în valoare de 54 de milioane de euro.
Serviciul pe prima dintre aceste rute va începe în ianuarie anul viitor, iar pe cea de-a doua, după finalizarea lucrărilor de adaptare a infrastructurii de către RFI (rețeaua feroviară italiană).
Longitude intenționează să își extindă activitatea la alte rute publice și comerciale și a obținut deja autorizația Autorității italiene de reglementare în domeniul transporturilor pentru a lansa conexiuni pe distanțe lungi în cadrul unui sistem de acces deschis pe rutele Nord-Vest-Nord-Est și Nord-Central-Sud.
„Experiența, know-how-ul internațional și forța companiilor din spatele Arenaways ne vor ajuta să ne atingem toate obiectivele prin îmbunătățirea constantă a calității produselor și serviciilor noastre.” Am fost definiți drept „al treilea operator național”; cu toate acestea, nu considerăm concurența o opoziție: concurența oferă beneficii uriașe pentru utilizatori și pentru întreaga comunitate, deoarece se traduce imediat prin mai multe opțiuni, servicii mai bune și diversitate. Dorim să reiterăm cu fermitate ceea ce am crezut întotdeauna: călătoria cu trenul va juca un rol-cheie în mobilitatea viitorului”, a declarat Matteo Arena, CEO al Longitude.
Președintele Renfe, Raül Blanco, și-a făcut, de asemenea, timp pentru a sărbători acest acord, afirmând că „această operațiune înseamnă că avem noi parteneri europeni, extinzându-ne pe o nouă piață cu prestigiu recunoscut în sectorul feroviar, cum este cazul Italiei și, în același timp, valorificând experiența noastră de operator expert pentru a sprijini un proiect interesant care contribuie la o mobilitate mai durabilă și mai conectată în întreaga Europă”.
„Acest proiect este prima piatră de hotar a Serena pe piața italiană și suntem încrezători că va servi drept forță motrice pentru proiectele noastre din țară. Suntem mândri să ne asociem, ca parte a primei noastre investiții în Italia, cu Renfe și Arenaways, care sunt jucători-cheie în industria feroviară. Credem că Italia este o locație strategică pentru dezvoltarea operațiunilor noastre și găzduiește o serie de oportunități în domeniul mobilității, mediului și proiectelor sociale”, a adăugat Joaquín Camacho, CEO și partener fondator al Serena.
Renfe își extinde operațiunile pe o nouă piață
Prin acest acord în Italia, Renfe își extinde operațiunile pe o nouă piață și avansează în strategia sa de a deveni o companie globală și de a-și exporta experiența ca operator de serviciu public și lider al celei mai mari rețele de mare viteză din Europa.
Până în prezent, Renfe a lansat operațiuni independente în Franța, unde trenurile sale AVE (de mare viteză) deservesc două rute internaționale (Lyon și Marsilia), la care se va adăuga Toulouse anul viitor, devenind astfel lider în serviciile transfrontaliere.
Compania spaniolă s-a poziționat, de asemenea, în Europa Centrală, unde operează servicii publice și comerciale în Republica Cehă, Slovacia și Polonia în parteneriat cu compania privată Leo Exprés, după ce a achiziționat o participație de 50% din capitalul acesteia în 2021. Renfe participă, de asemenea, în calitate de consultant strategic și operator alternativ la proiectul Rail Baltica (Estonia, Letonia și Lituania).