spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

RENFE participa la licitatia primei cai ferate de mare viteza din SUA

Operatorul de transport feroviar de marfa si pasageri din Spania, RENFE, a trimis o oferta de participare la proiectul de dezvoltare a primei cai ferate de mare viteza din Statele Unite ale Americii, linie ce va realiza conexiunea intre Los Angeles si San Francisco, in California.

RENFE, compania detinuta de catre statul spaniol a precizat ca oferta trimisa face parte din prima etapa a proiectului, confirmand in acest sens detaliile cu Autoritatea pentru Transport Feroviar de Mare Viteza. Aceasta este organizatia responsabila de planificarea, proiectarea, construirea si operarea viitoarei linii de mare viteza.

Contractul pentru care liciteaza RENFE se refera la consultanta pentru proiectarea si definitivarea aspectelor tehnice si comerciale ale primului serviciu de transport feroviar de mare viteza din SUA. Acest contract este estimat la valoarea de 30 de milioane de dolari (25,2 milioane euro), iar castigatorul va fi anuntat in luna octombrie.

Daca RENFE va castiga contractul, compania va putea apoi sa opteze si pentru etapa a doua a proiectului din SUA, cea pentru dezvoltarea si operarea liniei de mare viteza din California, in lungime de 1,300 kilometri, cu 24 de statii. Se estimeaza ca linia va fi operationala in 2029 si va parcurge distanta dintre Los Angeles si San Francisco in mai putin de trei ore.

Decizia RENFE de a licita in SUA este in conformitate cu strategia companiei de a se extinde pe pietele feroviare internationale. RENFE, alaturi de ADIF (administratorul spaniol de infrastructura feroviara) participa si in Arabia Saudita la dezvoltarea liniei de mare viteza Mecca – Medina, o parte din aceasta intrand in 2017 in serviciu public. Intreaga linie urmeaza sa fie complet operationala in 2018.

Acest proiect alaturi de cel ce va fi dezvoltat in California sunt, deocamdata, singurele proiecte internationale  in care RENFE este implicata. La inceputul lui 2017, compania spaniola s-a retras din licitatia pentru un contract in Marea Britanie ce viza dezvoltarea Liniei de pe Coasta de Vest (West Coast Line), una dintre cele mai importante linii de cale ferata de pe teritoriul britanic. Cu toate acestea, RENFE a specificat ca va continua sa identifice oportunitati de dezvoltare pe piata britanica, in ciuda Brexit-ului.

Ultimele Articole