Compania lui Călin Mitică a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să impună CFR Călători modificarea documentației de licitație.
În contestația depusă marți, Remarul 16 Februarie afirmă că „lipsa receptării de oferte în cadrul procedurii anterioare își găsește explicația nu în lipsa operatorilor interesați de intrarea în raporturi contractuale de aceasta natură și cu astfel de obiect cu Entitatea Contractantă, ci chiar în conținutul vădit ilegal al documentației de atribuire care expune operatorii economici la riscuri incontrolabile și la un raport juridic debalansat, marcat de exces de putere, cu diminuarea drepturilor și pârghiilor juridice ale prestatorilor, dincolo de limitele minime prevăzute de lege”.
Remarul 16 Februarie spune că pentru lotul II (singurul unde a depus ofertă) CFR Călători a cerut inițial un singur tip de automotoare, ulterior acceptând pe lot maximum două tipuri de automotoare. Remarul 16 Februarie a venit cu două tipuri, din care un tip în două variante. CFR Călători însă nu ar fi stabilit caracteristicile în funcție de care un automotor poate fi clasificat ca tip sau variantă.
Mai mult, Remarul 16 Februarie ar fi ofertat 21 de automotoare față de 18 impuse prin documentație (16 automotoare plus două), ca urmare a faptului că dispune de automotoare Alstom Coradia Lint 41 în două variante, diferite între ele doar prin amenajarea interioară.
Astfel, pretinde Remarul 16 Februarie, CFR Călători ar beneficia de flexibilitatea parcului. Chiar dacă variantele ar fi tipuri diferite, a doua variantă împreună cu modelul Bombardier ofertat ar asigura exact cele 18 rame cerute.
Compania lui Călin Mitică reamintește că nu a depus ofertă la prima licitație (unde propunerea sa a fost considerată nepotrivită), însă de data aceasta constată că cerințe clarificate la prima procedură sunt menținute acum și chiar formulate mai restrictiv.
Remarul 16 Februarie contestă, de asemenea, modalitatea de punctare a ofertelor aleasă de CFR Călători în care parcul licitat e punctat în funcție de anul de fabricașie al celui mai vechi automotor, nu de vechimea medie a întregului parc.
Licitație reluată după doar două săptămâni
CFR Călători a reluat licitația pentru închirierea a 32 de automotoare, la două săptămâni după anularea precedentei.
CFR Călători a relansat în SEAP licitația de închiriere de automotoare diesel (DMU) pentru trenuri de scurt și mediu parcurs – împărțită în 2 loturi.
Acestea sunt Lot 1 – „Lot I – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona București-Craiova” și Lot 2 – „Lot II – Închiriere de Automotoare Diesel (DMU) autorizate pentru operarea trenurilor de călători pe infrastructura feroviară publică din România pentru zona Cluj-Iași”.
Procedura de achiziţie sectorială se va finaliza cu încheierea unui acord cadru de furnizare pentru o perioadă de 36 luni cu unul sau mai mulți operatori economici.
Cele două loturi au fost anulate. Lotul 1 a fost „anulat administrativ” la 27 ianuarie, iar lotul II la 4 martie, căci „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile (Procedura s-a anulat în baza prevederilor art. 225 alin (1), lit. a), din Legea 99/2016, deoarece nu a fost depusa nicio ofertă admisibilă)”.
Oferta depusă de Remarul 16 Februarie și Transferoviar Remarul Active (companie care e condusă de Gigi Gavrilă – fost șef al Autorității pentru Reformă Feroviară), despre care Club Feroviar a relatat aici, a fost considerată necorespunzătoare.
Cantităţi estimate pentru acordul – cadru sectorial Lot I – min. 3 buc AM închiriat – max. 26 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru cel mai mare contract subsecvent Lot I – min. 5 buc AM închiriat – max. 21 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru Acordul – Cadru sectorial Lot II – min. 3 buc AM închiriat – max. 16 buc AM închiriat. Cantităţi estimate pentru cel mai mare contract subsecvent Lot II – min. 5 buc AM închiriat – max. 11 buc AM închiriat.