spot_img
marți, decembrie 7, 2021
spot_img

Irinel Scrioșteanu și Andrei Spînu anunță reluarea circulației Trenului Prietenia

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor de la București Irinel Scrioșteanu și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, au anunțat oficial reluarea circulației Trenului Prietenia.

Circulația trenului București-Chișinău a fost suspendată anul trecut, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.

”La invitația viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, mă aflu în vizită oficială la Chișinău, pentru a discuta problemele strategice de interconectare din domeniul infrastructurii de transport. Pentru că în ultima perioadă au fost dinamizate contactele bilaterale și a fost relansat dialogul guvernamental, în numele Guvernului României și al delegației din cadrul Ministerului Transporturilor, pe care o conduc, am transmis reprezentanților Guvernului de la Chișinău, sprijinirea proiectelor bilaterale, dar și a noilor autorități moldovene, în privința reformării și modernizării instituțiilor, pe model european. (…) Împreună am convenit și termenul pentru relansarea cursei de tren Chișinău-București: 12 decembrie anul acesta”, a scris Irinel Scrioșteanu pe pagina sa de Facebook.Reluarea circulației Trenului Prietenia și extinderea căii ferate cu ecartament larg, discutate la Chișinău

Informația a fost confirmată și de Andrei Spînu, care a precizat că va face și el o vizită la București. ”Ne dorim să extindem şi să deblocăm tot ceea ce a fost inițiat și lăsat. Îmi doresc și eu să ajung în România pentru a reconfirma dinamica relațiilor noastre bilaterale printr-o serie de proiecte reciproc avantajoase”,  a declarat ministrul Infrastructurii de la Chișinău, citat de Radio Chișinău.

Spînu a specificat că, în prezent, ministerul pe care-l conduce poartă negocieri cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în vederea modernizării infrastructurii feroviare prin intermediul fondurilor franceze de finanțare, care prevede reabilitarea unor porțiuni de cale ferată de pe tronsonul Chișinău-Ungheni.

Cei doi oficiali au mai discutat și despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la stația Nicolina pentru circulația trenurilor pe cale largă pe direcția Ungheni – Cristești Jijia – Socola – Nicolina, despre semnarea unui Memorandum de înțelegere dintre Guvernele României, Republicii Moldova și a Ucrainei privind cooperarea în proiectul de reabilitare a coridorului de cale ferată lași – Chişinău – Odesa, precum și despre construcția autostrăzii Târgu Neamț – lași – Ungheni, precizează InfoPrut.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole