spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Primarul din Holod face demersuri pentru reluarea circulației feroviare Ciumeghiu-Vașcău

Primarul din Holod, Sandu Săsăran, face demersuri pentru reluarea circulației feroviare Ciumeghiu-Vașcău, întreruptă la 1 ianuarie 2020, prin retragerea operatorului Interregional Călători.

reluarea circulației feroviare Ciumeghiu-Vașcău întabularea terenurilor CFR
FOTO Forumul pasionaților de trenuri din România, utilizator myster2008

Reluarea circulației pe această rută de cale ferată a făcut obiectul unei intervenții a fostului parlamentar Gheorghe Bogdan, dar și a unei petiții semnate de sute de oameni.

Primarul mizează acum pe faptul că în soluționarea acestei situații se va implica atât Prefectura, cât și Consiliul Județean Bihor, informează site-ul Bihor Online.

”Ținând cont de faptul că la nivelul comunei Holod s-a creat o situație destul de dificilă, prin întreruperea transportului feroviar de călători de o bună bucată de timp, iar în acest context posibilitățile locuitorilor comunei de a călători spre Beiuș și Stei sunt limitate din cauza lipsei altor mijloace de transport în comun, cei mai afectați fiind elevii din comună care studiază la liceele din aceste localități, am inițiat o întâlnire cu o parte din personalul angajat al CFR de pe ruta Ciumeghiu – Holod – Vașcău. Au fost aduse semnături ale locuitorilor de pe ruta respectivă, solicitând reluarea transportului pe acest tronson. După discuțiile purtate, am hotărât să căutăm soluții împreună cu CJ Bihor și Prefectura Județului Bihor, urmând ca în cel mai scurt timp, să ne consultăm pe această problemă atât de importantă pentru întreaga zonă”, spune primarul Sandu Săsăran.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

Reluarea circulației feroviare Ciumeghiu-Vașcău, cerută printr-o petiție semnată de sute de oameni

Primăria din Holod avea informații încă din toamna anului trecut că CFR intenționa să reia transportul feroviar pe ruta Oradea – Vașcău, fără a intra însă prin gara Holod, ci doar prin halta Holod-Vest, scop în care a trimis deja o solicitare în vederea modificării traseului, pentru ca acesta să cuprindă și gara Holod.

Începând din data de 1 ianuarie 2020, odată cu încetarea contractului de închiriere și predarea secției de cale ferată Ciumeghiu – Holod – Vașcău de către gestionarul privat Via Terra Spedition către CNCF CFR SA, operatorul privat Interregional Călători a renunțat la operarea trenurilor de călători pe relația Ciumeghiu – Holod – Vașcău.

”Conform legislației în vigoare, Hotărârea de Guvern nr. 643/2011, modificată de Hotărârea de Guvern nr. 177/2014 : Art. 22. — (1), prevede: «În situația în care operatorul economic care preia în exploatare secții de circulație aparținând infrastructurii feroviare neinteroperabile încetează oricare dintre serviciile asumate prin contractul de închiriere a secției/secțiilor de circulație, CFR va prelua secția/secțiile respective, iar CFR Călători va prelua operarea trenurilor de călători din pachetul minim social pe secția/secțiile respectivă/respective»”, se arată în petiția semnată de peste 600 de oameni pentru reluarea traficului.

Ultimele Articole