duminică, mai 28, 2023
spot_img

Reloc Craiova câștigă la Curtea de Apel disputa cu Remarul 16 Februarie pentru automotoarele Săgeata Albastră

După ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a încuviințat decizia CFR Călători de a exclude firma Remarul 16 Februarie din licitația de reparație R7 a automotoarelor Desiro, dar a obligat totodată și la o reevaluare a ofertei Reloc Craiova, Curtea de Apel București a anulat hotărârea Curții și a respins plângerea depusă de firma clujeană.

Contractul, cu o valoare estimativă ce poate ajunge la aproximativ 150 de milioane de lei, are astfel cele mai mari șanse să ajungă la Reloc Craiova, potrivit unei decizii a judecătorilor, luată luni.

„Solutia pe scurt: Respinge plângerea formulată de petenta Remarul 16 Februarie SA, ca nefondată. Admite plângerea formulată de petenta Reloc SA. Modifică decizia CNSC contestată în sensul că respinge în integralitate contestaţia formulată de contestatoarea Remarul 16 Februarie SA, ca nefondată. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel.

Reloc câștigătoare a licitației cu punctaj maxim

În luna decembrie, firma craioveană a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru servicii de revizie tip R7 cu maximul de punctaj. Licitația a atras inițial atenția a patru firme, însă doar două au depus la acel moment oferte.

Compania craioveană RELOC este parte a grupului Grampet. Contractul ar urma să se întindă pe 48 de luni, urmând să aibă o valoare minimă estimată de 923.200 lei și una maximă de 149,89 milioane lei, fără TVA.

Ulterior însă, Remarul 16 Februarie s-a adresat însă CNSC (în decembrie 2021). Prin decizia CNSC a fost admisă parțial contestația și s-a dispus remedierea. Ce a cerut Remarul 16 Februarie?

  • anularea adresei prin care firmei i s-a comunicat că oferta sa este inacceptabilă;
  • reevaluarea ofertei cu o constatare a faptului că aceasta este admisibilă tehnic și financiar;
  • o constatare a faptului că oferta Reloc ar fi inacceptabilă;
  • o continuare a procedurii cu desemnarea ofertei Remarul 16 Februarie drept câștigătoare;

Remarul 16 Februarie a susținut că Reloc Craiova nu dispune de echipamente necesare efectuării reparațiilor la cutiile de viteză ale automotoarelor. Pe de altă parte, CNSC a încuviințat decizia CFR Călători prin care s-a considerat neconformă oferta financiară a companiei Remarul 16 Februarie. Compania clujeană cere excluderea Reloc, căci firma din Craiova nu ar avea echipamentele necesare reparației. Ce a reparat până la acest moment Reloc nu ar fi avut transmisii hidraulice și firma craioveană nu ar avea standurile necesare reparației cutiilor de viteză model ZF Ecomat 5HP600R ce intră în dotarea vechilor trenuri nemțești.

În ceea ce privește oferta companiei Remarul 16 Februarie, aceasta a conținut erori de calcul aritmetic care însă au fost justificate de firma clujeană prin neatenție la redactarea ofertei.

Ce sunt reviziile R7

Reviziile R7 sunt revizii capitale care se fac la 4,5 ani sau la 18.000 ore funcționare, potrivit Ordinului 315 din 2011. Lucrările includ reparaţia grupului power-pack echipat cu motor diesel MTU 6R 183 TD13H și cutie de viteze ZF ECOMAT 5HP600R, dar și alte servicii de reparaţii ce pot fi constatate în prezenta recepţiei CFR Călători pe fluxul de revizie tip R7. Lucrările vor fi efectuate la minimum un automotor, maximum 70 de automotoare.

Inițial, pentru licitație și-au arătat interesul patru firme/asocieri, și anume RELOC Craiova, Remarul 16 Februarie, asociată cu RMB Inter Auto, Alstom Transport și compania poloneză PESA. Oferte au fost depuse însă doar de primele două. Interesant e faptul că firma asociată cu Remarul 16 Februarie este un dealer auto deținut de fostul ministrul PSD Ioan Rus împreună cu omul de afaceri Ion Țiriac, prin intermediul unui offshore cipriot al acestuia. RMB Auto este reprezentant zonal pentru şapte dintre cele mai importante mărci de pe piaţa auto: Mercedes-Benz, Mitsubishi, Ford, Hyundai, Jaguar, Land Rover.

Ultimele Articole