Autoritatea Feroviară Română (AFER) vrea să înființeze Registrul reviziilor la vehiculele feroviare, în contextul vârstei înaintate a parcului de material rulant care circulă pe rețeaua CFR.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii privind realizarea și implementarea Registrului național de evidență a reviziilor și reparațiilor la vehiculele feroviare.
Necesitatea înființării acestui registru este justificată prin faptul că la nivelul sistemului feroviar din România sunt utilizate în proporție covârșitoare vehicule feroviare cu durate de serviciu la limită sau deja expirate. De asemenea, sunt invocate deficitul important de reparații planificate executate la materialul rulant și creșterea numărului de accidente și incidente feroviare. În acest context, ”se impun o serie de măsuri care, pe de o parte, să crească nivelul calității transportului feroviar, iar, pe de altă parte, să creeze un sistem eficient de gestionare unitară a modului de programare, urmărire și efectuare a reviziilor și reparațiilor planificate la aceste vehicule”, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Tot aici se arată că într-o perioadă dominată de digitalizare și inovații tehnologice, managementul și monitorizarea eficientă a reviziilor și reparațiilor planificate la vehiculele feroviare reprezintă un aspect esențial pentru siguranța și performanța acestora.
Un sistem care va fi ușor de digitalizat
”Implementarea unui Registru electronic pentru evidența acestor activități aduce multiple beneficii, atât pentru deţinătorii/utilizatorii vehiculelor, cât și pentru operatorii economici certificații/autorizați care execută activitățile respective, autorități și alte părți interesate. De asemenea, implementarea unui Registru național al reviziilor și reparațiilor la vehiculele feroviare reprezintă un pas esențial către modernizarea și eficientizarea managementului întreținerii vehiculelor. Beneficiile multiple, inclusiv accesibilitatea, transparența, siguranța și eficiența operațională justifică investițiile necesare pentru dezvoltarea și implementarea acestui sistem”, se mai precizează în document.
Astfel, în cadrul începerii procedurilor de eficientizare a procesului de mentenanță a vehiculelor feroviare, se intenționează crearea unui sistem care să poată fi digitalizat ulterior ușor și cu costuri de implementare cât mai scăzute.
Reglementarea legislativă nu va interfera cu modul de aplicare a cadrului de reglementare european privitor la efectuarea mentenanței la vehiculele feroviare prin sistemul entităților responsabile cu întreținerea, ci, din contră, va sprijini implementarea totală a acestuia. De asemenea, se dorește simplificarea unor procese derulate atât de către AFER, cât și de către Autoritatea de Siguranță Feroviară – ASFR, respectiv Agenția de Investigații Feroviare Română – AGIFER.