În condițiile în care și așa facilitățile oferite călătorilor în stațiile și haltele feroviare din România sunt sub orice critică, Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA vrea să desființeze opt WC-uri publice din gări. Cinci dintre acestea se află în stații de pe linii închiriate către Regio Călători. Alte construcții care sunt pe lista de desființare, din cauza stării avansate de degradare, sunt cabine de acari, magazii, grajduri, cotețe și pivnițe.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație „Întocmire documentații tehnice, obținere avize/autorizații în vederea desființării construcțiilor aprobate pentru casare din domeniul public și patrimoniul CNCF CFR SA București – SRCF Brașov – Lotul 5 Jud. Alba și Lotul 6 Jud. Mureș (inclusiv două obiective din Jud. Cluj și Bistrița-Năsăud)”. Valoarea totală estimată a contractului este de 379.000 de lei, echivalentul a aproximativ 77.000 de euro.
În anunț se precizează faptul că SRCF Brașov are în administrare, concesiune și patrimoniu construcții și instalații aflate într-un stadiu avansat de degradare și care nu mai servesc în procesul de exploatare a infrastructurii feroviare. Pentru a putea efectua operațiunile de desființare propriu-zisă este necesar a se întocmi documentații tehnice în conformitate cu prevederile legale. Întocmirea acestor documentații necesită achiziția de servicii specializate de la furnizori autorizați în condițiile legii pentru întocmire de relevee, proiecte, expertize și breviare de calcul, devize estimative și alte piese necesare obținerii avizelor, acordurilor și în final autorizației de desființare. Obiectivul principal al contractului îl reprezintă obținerea autorizațiilor și documentelor necesare desființării unui număr cât mai mare de mijloace fixe aprobate la casare.
Procedură de licitație reluată după doi ani și jumătate
Procedura este împărțită în două loturi, după cum urmează:
- Lot 5 – Județul Alba – Descrise în Anexa 1 – 26 obiective
Valoarea estimată fără TVA: 194.000 de lei.
- Lot 6 – Județul Mureș (inclusiv două obiective din județele Cluj și Bistrița) – Descrise în Anexa 2 – 28 obiective;
Valoarea estimată fără TVA: 185.000 de lei.
Practic, ceea ce se scoate acum la licitație este ce a rămas neadjudecat la o procedură mai amplă lansată în decembrie 2020, cu șase loturi și mai multe construcții ca acum. Toate cele șase loturi au fost atribuite un an mai târziu, însă au mai rămas avize de obținut pentru o parte din loturile 5 și 6, care sunt licitate acum din nou.
Pentru participarea la procedura de achiziție, se solicită experiență similară. Operatorul economic trebuie să facă dovada că în ultimii trei ani a prestat servicii similare și va prezenta o listă cu serviciile relevante efectuate și finalizate în ultimii trei ani însoțită de certificate de bună execuție.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 16 august 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 16 decembrie 2023.
Opt WC-uri publice din gări vor fi desființate. Cinci sunt pe secții închiriate către RC-CF Trans
Listele cu construcții ce urmează a fi desființate, cuprinse în cele două anexe, includ imobile dintre cele mai diverse. Regăsim aici cabine de acari, magazii de mărfuri, pivnițe, grajduri, cotețe, un canton destinat cantonierului de la Depoul de locomotive Târgu Mureș sau un castel de apă la Șibot.
Acestea sunt construcții destinate personalului feroviar. Pe cele două liste se află însă și multe facilități destinate călătorilor cu trenul, printre care și opt WC-uri publice din gări.
Stațiile sau haltele în care sunt situate acestea sunt: Fântânele, Bahnea, Cornești Târnava, Cetatea de Baltă (pe secția 307), Feneș (pe secția 210), Sântimbru (pe secția 200A) și Vinerea (pe secția 206). Secțiile 307 (Blaj-Târnăveni-Praid) și 210 (Alba Iulia-Zlatna) sunt închiriate către RC-CF Trans, gestionarul de infrastructură care deține și operatorul de transport feroviar Regio Călători. Secția 200A (Teiuș-Alba Iulia-Vințu de Jos) este interoperabilă, iar pe secția 206 (Șibot-Cugir) nu mai circulă trenuri de călători.
Făcând adunarea, rezultă că cinci grupuri sanitare din cele opt care vor fi desființate se află în stații închiriate către gestionarul privat. Și două clădiri de călători și o sală de așteptare sunt tot în două dintre aceste stații: Fântânele și Ghindari.
În loc să desființăm, nu mai bine reparăm și construim?
Nu contestă nimeni starea de degradare în care se află aceste construcții, însă în loc să fie desființate nu ar fi mai bine să fie reparate? Pe banii CNCF CFR SA sau ai gestionarului privat.
Aceasta în condițiile în care calitatea serviciilor din gările de pe rețeaua CFR lasă mult de dorit, pentru a folosi un eufemism. De multe ori, chiar și acolo unde există WC-uri publice, din cauza murdăriei și a mirosului insuportabil călătorii preferă ”să se țină” sau aleg boscheții din jurul căii ferate.