joi, iunie 1, 2023
spot_img

Calendarul reexaminării mecanicilor de locomotivă și a celorlalți ceferiști de la SC

Ministerul Transporturilor a elaborat un draft al proiectului de Ordin care va institui reexaminarea mecanicilor de locomotivă și a celorlalți angajați feroviari cu responsabilități în siguranța circulației (SC), în contextul accidentului feroviar de la Roșiori de pe 13 martie. Practic, proiectul stabilește calendarul după care se va desfășura acest proces de reexaminare.

Proiectul de Ordin privind instituirea unor măsuri preventive de urgență în vederea îmbunătăţirii siguranţei feroviare  circulă pe grupurile de Facebook ale ceferiștilor, însă el nu a fost încă pus pe site-ul Ministerului Transporturilor, în dezbatere publică. Momentan, încă se lucrează la forma finală, care va fi postată pe site. Apoi, după ce se va încheia perioada de consultare publică, el poate pleca pe circuitul legislativ, pentru a fi aprobat în final de Guvern.

Cu rezerva că proiectul de act normativ poate suferi modificări, așa cum am precizat mai sus, vă prezentăm principalele prevederi cuprinse în acest draft.

ASFR va derula acţiuni de supraveghere prin inspecţii de stat

Se va proceda la verificarea cunoştinţelor personandui feroviar cu responsabilități în siguranţa circulaţiei feroviare aparţinând administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară, operatorilor de transport feroviar, încadrat în funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei. Lista acestor funcții a dat mari bătăi de cap responsabililor guvernamentali și sindicaliștilor de la calea ferată, în contextul intrării în vigoare a Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Și nici în contextul Ordinului la care facem referire în acest articol lucrurile nu sunt încă clare, așa cum vom vedea mai jos.

Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR) va derula, în perioada aprilie-august 2023, acţiuni de supraveghere prin inspecţii de stat privind: verificarea modului de menţinere şi dezvoltare a competenţelor profesionale ale personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei în scopul respectăril cerinţelor privind siguranţa feroviară; verificarea modului de derulare a programelor de forrnare profesională continuă; verificarea modului de respectare a prevederilor legale în vigoare referitoare la formarea mecanicilor de locomotivă privind cunoștințele profesionale referitoare la materialul rulant pe care aceștia îl vor conduce și la infrastructura feroviară pe care vor circula.

Comisie mixtă pentru reexaminarea mecanicilor de locomotivă și a celorlalți ceferiști cu atribuții de SC

Aceste verificări vor fi făcute de către o comisie alcătuită dintr-un reprezentant al ASFR, în calitate de preşedinte, şi un reprezentant al angajatorului (operatorului feroviar sau gestionarului de infrastructură), în calitate de membru.

Verificarea cunoştințelor se va desfăşura în perioada 19 aprilie – 11 august 2023, în centrele de instruire proprii ale administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară şi operatorilor de transport feroviar.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Calendarul operațiunilor pentru îmbunătățirea siguranței feroviare

În continuare, vă prezentăm sistematizat calendarul acestor operațiuni pentru pregătirea și aplicarea de facto a verificărilor la care vor fi supuși ceferiștii cu atribuții în siguranța circulației:

7 aprilie. Data până la care metodologia, bibliografiile şi tematicile aferente acestor verificări vor fi publicate pe site-ul ASFR. Pentru aceste activităţi, ASFR nu va percepe tarife.

7 aprilie. Data până la care administratorii/gestionarii de infrastructură feroviară și operatorii de transport feroviar vor transmite către ASFR numărul de personal, pe funcţii ce urmează să fie verificat, precum si repartizarea acestora pe centre de instruire.

14 aprilie 2023. Data până la care ASFR va transmite către operatorii economici programarea aferentă desfăşurării verificărilor.

19 aprilie – 11 august. Prima sesiune de verificare a cunoștințelor.

21 – 30 august. A doua sesiune de verificare a cunoștințelor, pentru cei care nu au promovat la precedenta. Personalul care nu va promova verificarea cunoștinţelor poate solicita participarea la o nouă verificare ce poate fi programată după minimum 10 zile de la data desfăşurării verificării iniţiale, dar nu mai mult de 20 de zile. În acest interval, respectivii angajați nu vor fi utilizați în funcţii cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei și vor participa la activităţi de reinstruire profesională teoretică, insistând pe domeniile constatate ca fiind deficitare, organizate de angajator. Dacă un angajat feroviar cu atribuții de SC nu a promovat nici a doua verificare, autorizaţiile/permisele deţinute se vor suspenda până la promovarea unui nou examen de reautorizare/obținere a unui nou permis de mecanic de locomotivă.

31 august. Până la această dată, rezultatele verificărilor se vor centraliza de către ASFR şi se vor prezenta, însoțite de concluziile aferente, conclucerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Ultimele Articole