Reevaluare la Spitalul CF Simeria. Clădirea Dispensarului Deva, la preț de garsonieră

11 octombrie 2019

Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru o reevaluare la Spitalul CF Simeria. Clădirea Dispensarului CF Deva a fost reevaluată în minus și acum valorează cât o garsonieră în orașul reședință al județului Hunedoara.

Adrian Bărbulescu

reevaluare la Spitalul CF Simeria

Actul normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor se numește ”Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind actualizarea valorilor de inventar a bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Spitalului General Căi Ferate Simeria, unitate în subordinea Ministerului Transporturilor și modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”. Documentul prezintă în detaliu toate bunurile aflate în administrarea Spitalului CF Simeria, clădiri și terenuri situate în Simeria, Deva și Petroșani, valorile de inventar actuale și cele propuse spre majorare sau scădere.

Reevaluare la Spitalul CF Simeria. La Deva, aproape ca la Hunedoara

Toate bune și frumoase, numai că unele reevaluări ridică semne de întrebare. Bunăoară, clădirea Dispensarului CF Deva, formată din subsol, parte și un etaj, cu o suprafață construită de 280 mp, a fost reevaluată în minus, de la 196.014 lei, la 118.545 lei. Adică echivalentul a 25.000 de euro.

Fără îndoială că este vorba de o clădire veche, dar chiar și așa valoarea sa de inventar este apropiată de prețul unei garsoniere din orașul reședință al județului Hunedoara. Potrivit anunțurilor de vânzare postate pe portalul Imobiliare.ro, o garsonieră în Deva este scoasă la vânzare cu prețuri cuprinse între 23.000 și 40.000 de euro.

Trebuie menționat faptul că dispensarul în cauză este situat pe Strada Gheorghe Barițiu nr. 9, într-o zonă centrală a orașului, nu departe de Primăria Deva și în apropierea Secției Pneumologie a Spitalului Județean Hunedoara. Chiar și dacă adăugăm valoarea terenului aferent dispensarului, cu o suprafață de 291 mp, de 41.308 lei, adică aproximativ 8.800 de euro (reevaluat în creștere, de la valoarea actuală de 38.412 lei), tot ”dă cu virgulă”.

Alte nedumeriri le iscă faptul că Dispensarul CF Deva este evaluat contabil la o valoare apropiată de cea a Dispensarului Medical din gara Petroșani – 108.940 lei (tot în scădere, de la 135.078 lei în momentul de față), adică echivalentul a aproximativ 23.000 de euro. Și asta în condițiile în care suprafața construită a clădirii din gara Petroșani reprezintă mai puțin de jumătate din cea a imobilului din Deva. Unde mai pui că piața imobiliară din reședința de județ este mult superioară ca prețuri celei din Petroșani. Ce-i drept, valoare terenului din Petroșani, cu o suprafață de 167 mp, este mult mai mic, de numai 7.902 lei, adică echivalentul a circa 1.700 de euro. Aici, reevaluarea s-a făcut în creștere, de la valoarea actuală de 7.348 lei.

Peste șase milioane de lei, valoarea totală rezultată după evaluare

Acțiunea de reevaluare a fost făcută de PFA Vlăduț Felicia – evaluator (legitimație ANEVAR nr. 17153), iar rezultatele au fost consemnate în Raportul de evaluare pentru construcții și terenuri aflate în administrarea Spitalului General Căi Ferate Simeria nr. 6931/25.07.2019, precum și a Extraselor de CF pentru informare, eliberate în 2019 de către OCPI Hunedoara, se ară în nota de fundamentare a actului normativ.

Valoarea de inventar a bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, rezultată în urma reevaluări este de 6.179.887 de lei. Diferenţa din reevaluare a fost calculată la 116.254 de lei.