spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

DOCUMENT Metrorex cere în instanță reducerea salariilor la metrou. Ce spune Ion Rădoi

Conducerea Metrorex a introdus o acțiune în instanță în vederea obținerii unei ordonanțe președințiale prin care să se treacă la suspendarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare și reducerea salariilor la metrou. În replică, președintele Unitatea –  Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, spune că negocierea CCM, prin care a fost obținută inclusiv  majorarea salarială, s-a făcut în condițiile legii.

Adrian Bărbulescu

reducerea salariilor la metrouAcțiunea a fost introdusă la Tribunalul București, Secţia a VIII-a de Muncă şi Conflicte de Muncă.

”Cerere de ordonanţă preşedințială. Prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, de urgență şi cu titiu provizoriu, până la soluționarea asupra fondului, ce face obiectul dosarului nr. 16650/3/2021, aflat pe rolui acestei instanţe: în principal, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă 2020-2021 nr. 61853/CCM/05.10.2020, înregistrat la I.T.M. Bucureşti sub nr 249/05.10.2020; în subsidiar, suspendarea efectelor clauzelor CCM 2020-2021 prin care s-a aplicat, începând cu 01.11.1020, o majorare cu 18% a grilei de salarizare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2019-2020, respectiv art. 41 si Anexa 7 dln CCM 2020-2021. În temelul art. 997 alin, (3) C pr. civ, solicităm ca executarea măsurii solicitate să se facă fără somație și fără trecerea unui termen”, se arată în întâmpinarea trimisă instanței de judecată menționate de către conducerea Metrorex.

Documentul a fost trimis la sediul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou împreună cu  o  citație pentru prezentarea la Tribunal, care împreună au fost postate pe contul oficial de Facebook al organizației sindicale.

Ministrul Cătălin Drulă a cerut în mod repetat reducerea salariilor la metrou

concedieri la metrou Cătălin Drulă promovează vaccinareaMinistrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat în nenumărate rânduri că majorările salariale de la Metrorex nu sunt sustenabile.

Totodată, ministrul a susținut că negocierea contractului colectiv de muncă, ce include și majorarea salarială de 18% (care, cu tot cu sporuri, ajunge la 25%), nu s-a făcut corect, în condițiile în care 10 din cei 15 membri ai comisiei de negociere din partea administrației erau membri de sindicat. Recent, Ion Rădoi a replicat că acest lucru era inevitabil, din moment ce doar șase angajați ai Metrorex, din cei peste 5.500, nu sunt membri de sindicat.

Liderul sindical Ion Rădoi a amenințat cu greva dacă se vor micșora salariile sau vor fi dați oameni afară

Cotizațiile sindicaliștilor de la metrou evacuarea USLM insolvența Metrorex grevă la metrouLa rândul lui, liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, a amenințat că se va ajunge la grevă dacă societatea de transport subteran din Capitală va retrage majorarea salarială de 18%, negociată anul trecut și inclusă în contractul colectiv de muncă.

”Dacă vor fi dați oameni afară sau li se vor tăia salariile, va fi grevă. Evident, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Vorbesc aici de Legea Dialogului social, Legea 62, care este o lege organică, nu o lege ordinară”, spunea liderul sindical în luna aprilie.

Primul termen este stabilit pentru joi. ”O contestație  nu poate bate o lege organică”

Contactat acum de Club Feroviar, Ion Rădoi a precizat că, în opinia sa, întâmpinarea în instanță făcută de administrație nu are sorți de izbândă, pentru că ”o contestație  nu poate bate o lege organică”.

”Avem de-a face cu o altă ilegalitate la modă din partea administrației. Vorbim aici de Legea 62, lege organică, ce permite încheierea contractelor colective de muncă. Cum să le iei banii unor oameni care i-au câștigat prin negociere și cu respectarea prevederilor legale în vigoare?”, s-a întrebat retoric președintele USLM.

El a ținut să precizeze că echipa de avocați angajată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou va contesta în instanță cererea administrației, începând chiar cu primul termen, care a fost stabilit pentru joi, 24 iunie 2021.

Ultimele Articole