miercuri, mai 8, 2024
spot_img

Club Feroviar a solicitat oficial CA al CFR Călători recuperarea banilor de la Preoteasa

Club Feroviar a solicitat oficial miercuri, printr-o adresă trimisă Consiliului de Administrație al CFR Călători recuperarea de la directorul general al societății, Traian Preoteasa, a sumei de 6.753,55 lei.

Suma reprezintă chletuielile de judecată pe care Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA le-a achitat deja, miercuri, în contul SC Club Feroviar SRL în urma unui proces pierdut cu publicația noastră. Proces care a fost intentat în numele societății de stat în urma unei ambiții personale a lui Traian Preoteasa și în care instanța ne-a dat câștig de cauză.

Redăm în cele ce urmează adresa integrală pe care am înregistrat-o la Registratura Palatului CFR, în atenția președintelui CA al CFR Călători, profesorul Gabriel Popa, și a celorlalți membri ai Consiliului de Administrație al operatorului feroviar de stat:

Către Consiliul de Administrație al SNTFC CFR Călători

În atenția dlui președinte Gabriel Popa

Spre știință tuturor membrilor CA

 

Stimate domnule președinte,

Stimați membri ai Consiliului de Administrație,

SNTFC CFR Călători, la dispoziția directorului general Traian Preoteasa, a dat în judecată Club Feroviar pentru două articole care, considera dumnealui, aduceau atingere imaginii societății de stat pe care o conduce: ”CFR Călători anulează 12 trenuri profitabile și le face cadou Transferoviar Călători” și ”Cum își bat joc Traian Preoteasa și Călin Mitică de imaginea României”.

Ambele aveau ca obiect circulația trenurilor care fac legătura între Gara de Nord din București și Aeroportul Internațional Henri Coandă. CFR Călători a reclamat faptul că Club Feroviar nu a publicat replicile trimise la aceste articole, în baza dreptului la replică, lucru care era fals, fapt ce a fost deomonstrat. De asemenea, conducerea CFR Călători a recunoscut că aspectele semnalate în cel de-al doilea articol, mai ales căldura infernală care era în automotoarele Desiro, sunt adevărate.

Decizia instanței (Judecătoria Sectorului 3 București) a fost pronunțată joi, 22 decembrie 2022.

”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători S.A. în contradictoriu cu pârâta Club Feroviar S.R.L., ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata către pârâtă a sumei de 6.753,55 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Pronunţată astăzi, 22.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în Hotarârea 12538/2022  22.12.2022, așa cum este ea publicată pe portalul instanțelor de judecată din România.

SNTFC CFR Călători nu a depus nicio cerere de apel, așa că decizia din decembrie a rămas definitivă. Club Feroviar a notificat SNTFC CFR Călători cu privire la plata cheltuielilor de judecată: ”Având în vedere că prin Sentința civilă nr. 12538/22.12.2022, pronunțată de Judecatoria Sectorului 3 – Secția Civilă, în dosarul nr. 17766/301/2022, ați fost obligat la plata sumei de 6.753,55 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Vă notificăm prin prezenta să puneți în aplicare hotărârea de mai sus și să efectuați plata sumei de 6.753,55 lei în termen de maximum 7 zile calendaristice de la data primirii prezentei notificări, în contul nr. XXX. În cazul refuzului de a efectua plata de bunăvoie, vă comunicăm că ne vom adresa executorului judecătoresc pentru punerea în executare silită a hotărârii sus-menționate, urmând ca dumneavoastră să suportați onorariul executorului, precum și cheltuielile care se vor adăuga privind asistența juridică”.

Așa cum este legal, SNTFC CFR Călători SA va face plata cuvenită în contul Club Feroviar. Însă de ce trebuie ca societatea de stat, finanțată din bani publici (primește compensație de la bugetul de stat, de unde se suportă și pierderile uriașe) și din banii celor care cumpără bilete de tren, să plătească pentru ambiția unui director aflat efemer la conducerea sa?

Prin prezenta, solicităm Consiliului de Administrație al SNTFC CFR Călători să analizeze posibilitatea de a-i imputa dlui Traian Preoteasa, din salariul său de director general sau din indemnizația de membru al CA, suma de 6.753,55 lei, aferentă cheltuielilor de judecată ce vor fi achitate către Club Feroviar SRL.

Mai ales că, recent, dl Traian Preoteasa, a reclamat faptul că sistemul feroviar românesc este subfinanțat de 30 de ani. În aceste condiții, considerăm că nu este normal ca o societate feroviară de stat și așa subfinanțată să suporte chletuielile de judecată izvorâte din ambiția personală a unui director interimar.

Cu deosebită considerație,

Mirel Socași

Administrator SC Club Feroviar SRL.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole