spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

Rectificare bugetară la Primăria Capitalei. Firea taie masiv de la șantierele de infrastructură

O rectificare bugetară la Primăria Capitalei va avea loc prin tăierea a peste 244 milioane de lei din bugetul estimat inițial la 7,2 miliarde de lei. De această măsură luată la inițiativa primarului general Gabriela Firea cele mai afectate sunt șantierele de infrastructură, de unde se taie în total 235 milioane de lei. Spre comparație, rectificarea bugetară guvernamentală a adus bani suplimentari pentru proiectele de investiții.

Adrian Bărbulescu

rectificare bugetară la Primăria Capitalei Gabriela Firea despre Liviu Dragnea Metrorex la Primăria Capitalei bariera la Petricani licitația pentru tramvaie Firea vrea să facă Mersul Trenurilor rezultatul licitației pentru tramvaie licitația pentru tramvaie metroul la Primărie Gabriela Firea comisar european Gabriela Firea atacă

Principalele tăieri de la investiții sunt, potrivit HotNews:

– la proiectul Modernizare Piața Eroii Revoluției se taie toată suma, respectiv 4,3 milioane de lei. Aici e prevăzut un pasaj subteran pe sub liniile de tramvai, care urmează să facă legătura între trotuarul din fața Cimitirului Bellu și stația de metrou Eroii Revoluției, de pe Magistrala 2;

– la Străpungerea bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu se taie 3,4 milioane de lei și rămân 17 milioane de lei, creditele de angajament rămân neschimbate. Obiectivul face parte din traseul viitoarei linii de tramvai Berceni-Pipera;

– la Penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitești se taie 96 milioane de lei și rămân 65 milioane de lei, creditele de angajament rămân neschimbate.

– de la reabilitarea liniei de tramvai de pe bulevardul Aerogării se taie toti banii, 4,6 milioane de lei, creditele de angajament rămân neschimbate. Deci nici în acest an nu se va relua circulația linie 5 de tramvaie.

– de la lărgirea străzii Prelungirea Ghencea se taie 25 milioane de lei, rămân 25 milioane de lei, creditele de angajament rămân neschimbate. Proiectul include și construcția unei linii de tramvai.

– de la Pasajul Doamna Ghica se taie 45,8 milioane lei, rămân 30 milioane lei, creditele de angajament rămân neschimbate. Pasajul face parte din traseul viitoarei linii de tramvai Berceni-Pipera.

– de la Parcarea PArk&Ride de la capătul Șoselei Pantelimon (Cora Pantelimon) se taie aproximativ 50 milioane de lei, rămân 35 milioane de lei, creditele de angajament rămân neschimbate. Proiectul include și construcția buclei de întoarcere a tramvaielor care circulă pe Șoseaua Pantelimon.

Rectificare bugetară la Primăria Capitalei. Guvernul menține șantierele, Firea le închide

Decizia de a tăia bani de la șantierele de infrastructură, luată de Gabriela Firea, este total contrară celei a Guvernului condus de Ludovic Orban, care a decis să le accelereze, tocmai pentru a putea gestiona mai bine criza financiară.

În cadrul unei ședințe de Guvern de la finele lunii trecute, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că termenele pentru lucrările de infrastructură rămân nemodificate. ”Toți (constructorii – n.red.) au confirmat că termenele pentru lucrări rămân nemodificate (…) Lucrările la magistrala de metrou M5 rămân în grafic. Termenul rămâne luna iunie 2020 (…) Credem că prin accelerarea marilor proiecte de infrastructură avem șansa să recuperăm decalajele”, a spus ministrul la începutul ședinței de Guvern.

Rectificarea bugetară de la Guvern a adus mai mulți bani pentru investiții

În premieră pentru ultimii ani, la rectificarea bugetară operată de Guvern nu s-au tăiat bani de la Transporturi, ba, dimpotrivă, s-au făcut alocări suplimentare de 135 milioane de lei. Ministerul Transporturilor a primit o alocare suplimentară de 135 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 28 milioane de euro.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a explicat, într-o postare pe contul său de Facebook, că rectificarea are şi ceva atipic. ”În anii precedenţi la rectificările bugetare luau din banii alocaţi Transporturilor, Educaţiei, Agriculturii şi chiar şi Sănătății. Noi înţelegem că o economie fară investiţii nu funcţionează. Astfel, pentru INVESTIŢII au fost alocate sume suplimentare”, a scris Cîţu pe rețeaua de socializare.

Ultimele Articole