Se pregătește o rectificare bugetară la Metrorex. Cresc veniturile cu 26%, scade pierderea cu 14%

11 octombrie 2019

Ministerul Transporturilor pregătește o rectificare bugetară la Metrorex, prin care cresc veniturile din activitatea de exploatare și scade pierderea prognozată pentru finele exercițiului financiar din acest an. Un poriect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor.

Adrian Bărbulescu

rectificare bugetară la Metrorex casierii pentru elevi BVC Metrorex pe 2019

Potrivit proiectului de act normativ, veniturile totale obținute de Metrorex până la finele anului în curs ar urma să se ridice la 2,03 miliarde de lei (2.037.017 mii lei cifra exactă), față de 1,61 miliarde de lei, cât erau estimate în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat inițial.

Făcând calculul, rezultă o creștere de peste 26% a veniturilor societății de exploatare a metroului bucureștean. Majorarea este determinată de o creștere cu același procent a veniturilor din exploatare. Avansul veniturilor din exploatare este determinat de creșterea încasărilor din titluri de călătorie – adică au mers cu metroul mai mulți oameni decât a fost estimat.

Subvenția rămâne aceeași

Subvenția de la bugetul statului a rămas la valoarea stabilită inițial, de 417 milioane de lei Veniturile financiare sunt nesemnificative în raport cu totalul – 1,07 milioane de lei.

Dar și cheltuielile țin pasul cu veniturile. Cheltuielile totale ale Metrorex la finele lui 2019 sunt estimate a se ridica la 2,26 miliarde de lei. Pe cale de consecință, pierderea prognozată scade, însă doar cu 14% față de valoarea prognozată la întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul curent. În cifre absolute, pierderea era bugetată inițial la 263 milioane de lei, în vreme ce după rectificare ea va ajunge la doar 226,4 milioane de lei.

Rectificare bugetară la Metrorex. Crește numărul de angajați

Cu prilejul acestei rectificări bugetare la Metrorex aflăm și numărul total de angajați pe care societatea îl va avea la finele anului: 5.861.

Cifra este în creștere față de numărul mediu de salariați pe care Metrorex i-a avut în acest an pe statele de plată – 5.033. Acest avans al forței de muncă se explică prin faptul că au fost făcute angajări în perspectiva deschiderii iminente a circulației pe Magistrala 5 Eroilor – Râul Doamnei.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat în mai multe rânduri că această magistrală va fi inaugurată în luna decembrie. Marți, în deschiderea evenimentului Zilele Feroviare 2019, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a promis același lucru, dar cu unele rezerve.

“Lucrările care condiţionează punerea în funcţiune cu călători a Magistralei 5 de metrou pot fi realizate până la sfârşitul anului, în luna decembrie. Pentru asta am insistat şi am somat constructorul să îşi facă treaba. Nu lucrăm în locul constructorului. Mai mult decât am merge pe şantier, a-i soma să îşi facă treaba pentru că noi avem bani în buget…ţinta noastră este decembrie, dar nu depinde de noi”, a spus Aldea.

Potrivit directorului Metrorex, structura a fost realizată în proporţie de 97%, iar finisajele – 85%. “Întrucât suntem în proces cu Asocierea Astaldi, nu pot să vă spun că există un termen exact pe care ei să şi-l asume sau nu. Ei l-au asumat public şi au spus decembrie 2019. Asta am spus şi noi, asta a spus şi domnul ministru, asta v-o repet şi pentru asta noi insistăm. Merg pe şantier săptămânal şi chiar şi de mai multe ori pe săptămână şi de fiecare dată am grijă, dacă găsesc probleme, să notific constructorul să accelereze lucrările şi să îşi respecte angajamentele asumate”, a mai spus Marin Aldea.