duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

Modelul elvețian. Posibilă reconversie profesională la Tarom: piloți pe post de mecanici de locomotivă

O posibilă reconversie profesională la Tarom, dar și la alte companii aviatice, ar putea avea loc în perioada următoare, dacă va exista interes. În contextul în care operatorul aerian național se confruntă cu o scădere drastică a cererii de transport, unii piloți ar putea să se recalifice ca mecanici de locomotivă, post care este deficitar. Modelul este deja în curs de aplicare în Elveția.

Adrian Bărbulescu

reconversie profesională la Tarom Căile ferate elvețiene se plâng de un deficit de mecanici de locomotivă, pe care înceracă să-l compenseze prin acordarea de prime speciale celor care lucrează peste program

Personalul navigant al companiei aviatice elvețiene Swiss (parte a grupului Lufthansa) și de la compania charter Edelweiss studiază posibilitatea de a conduce locomotivele societăților feroviare din Țara Cantoanelor, care se confruntă cu un mare deficit de mecanici, relatează cotidianul francez Le Point.

Deficit acut de mecanici la căile ferate elvețiene

reconversie profesională la Tarom CFF CargoÎn această situație se află societățile Chemins de fer fédéraux suisses (CFF) și Chemins de fer rhétiques (RhB), care sunt nevoite să țină trenuri în depouri din cauza lipsei de personal.

În fiecare zi, există un deficit de aproximativ 30 de mecanici pentru traficul de călători și de marfă. După absolvirea unui curs de formare care durează de la 14 la 16 luni, retribuția lunară a unui mecanic de locomotivă se ridică la aproximativ 6.000 de franci elvețieni (aproximativ 5.500 de euro), inclusiv cheltuielile forfetare. Companiile aeronautice și feroviare vizate au început deja discuțiile pe această temă.

Sindicaliștii din Țara Cantoanelor susțin inițiativa

reconversie profesională la TaromIar sindicatul elvețian al piloților Aeropers, care grupează 1.300 de membri, încurajează această reconversie. Roman Kälin, purtător de cuvânt al Aeropers, admite că acest lucru ar putea surprinde.

”Sunt însă numeroase elemente foarte asemănătoare, cum ar fi fascinația pentru tehnică, transportul de persoane și de mărfuri din punctul A în punctul B, siguranța și spiritul de responsabilitate. În opinia noastră, este vorba de o situație câștigătoare pentru ambele părți. Le cerem angajatorilor noștri să aibă o atitudine deschisă”, a declarat el pentru presa elvețiană.

Reconversie profesională la Tarom. Diferențe foarte mari între salariile din aviație și cele din domeniul feroviar

acțiuni de protest la CFR negocierea CCM la CFR MarfăClub Feroviar a vrut să vadă în ce măsură ar putea avea loc o asemenea reconversie profesională la Tarom, prin care piloții să devină mecanici de locomotivă.

Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, spune că, într-adevăr, cele două meserii sunt similare, pentru că ambele necesită abilități și pregătire tehnică, precum și autorizări în domeniu. Totuși, el are o mare rezervă, legată de diferențele salariale foarte mari.

”Probabil că în Elveția sunt salarii similare pentru piloți și mecanici de locomotivă, dar la noi sub nicio formă nu-i putem convinge să vină la salariile astea. După știința mea un pilot are un salariu de 20.000 de lei, fără ore de zbor, iar salariul unui mecanic de locomotivă este de 2.300 de lei”, a declarat liderul sindical pentru Club Feroviar.

Trebuie să precizăm că acesta este salariul de încadrare, însă cu tot cu ore suplimentare un mecanic de locomotivă poate ajunge la un venit lunar de peste 4.000 de lei. Revenind, Iulică Măntescu spune că dacă s-ar găsi piloți care să vrea să participe la această reconversie profesională, ei ar fi mai mult decât bineveniți, în condițiile în care industria feroviară românească se confruntă cu un deficit acut de mecanici de locomotivă. Dacă s-ar renunța la toți mecanicii care cumulează pensia cu salariul, transportul feroviar din România ar intra în colaps. De altfel, problema se manifestă la nivel european.

reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems

Reconversie profesională la Tarom. Sindicatul Piloților nu exclude posibilitatea

curse Tarom spre Constanța ceferist în conducerea TaromContactat de Club Feroviar, Andrei Claudiu Rusu, președintele Sindicatului Piloților de Linie din România, nu a exclus posibilitatea ca unii colegi ai săi să fie interesați de o asemenea variantă de reconversie profesională, însă a ținut să precizeze că nu poate vorbi în numele lor.

”Nu am făcut un sondaj nici din punctul de vedere al posibilității, nici din cel al interesului. Le voi prezenta colegilor mei această posibilitate și cred că vor fi și colegi interesați”, a spus el, care a recunoscut însă că este vorba de o diferență salarială substanțială. Aceasta în condițiile în care un pilot câștiga într-o lună normală echivalentul a 3.500 de euro, iar într-o lună cu activitate maximă undeva la 5.000 de euro.

”Dar dacă alternativa la disponibilizare va fi reconversia profesională ar putea fi persoane interesate”, a mai spus liderul sindical.

Turbulențe la Tarom. O treime din angajați sunt pe cale de a fi concediați

Lucian Bode s-a vindecat de CovidCompania Națională de Transporturi Aeriene Tarom SA traversează o perioadă extrem de dificilă, ca de altfel întreaga industrie aviatică mondială, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că, din cei aproape 1.700 de angajați ai companiei, o treime vor fi disponibilizați. ”Tarom a intrat în această criză sanitară într-o situație proastă, mai rău de atât nu se putea. Din păcate, la Tarom avem un șef la 9 angajați. Sunt 192 de șefi în proiectul aprobat de CA, erau vizați aproximativ 600 de persoane care vor primi salarii compensatorii, între 6 și 8 salarii medii”, a spus ministrul.

Ultimele Articole