Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost mari, alimentate și de mediatizarea excesivă, uneori agresivă a subiectului, iar rezultatul concret nu a fost pe placul tuturor.
Cei mai mulți s-au ales la recalcularea pensiilor cu câteva zeci sau, în cazurile fericite, cu câteva sute de lei în plus. Au fost câțiva care au primit în plus una sau două mii de lei mai mult. Nu puțini au fost însă cei care au ajuns în pragul leșinului atunci când au văzut hârtia livrată în plic de poștaș: în urma recalculării pensia le scăzuse dramatic, chiar și cu 25%.
Din capul locului trebuie să precizăm faptul că nicio pensie aflată în plată în momentul de față nu va scădea și nimeni nu va fi pus să restituie banii primiți ca diferență de-a lungul anilor. În primul rând, nu ar fi constituțional, iar în al doilea rând nici nu ar da bine în an electoral. Nu poți spera să câștigi alegerile atunci când tai pensii. Ai putea spera la câștig electoral dacă ai tăia pensiile speciale, ceea ce politicienii de la guvernare n-au făcut, chit că au promis. Dar asta e altă poveste, mai puțin aflată în aria de interes a publicației noastre – doar atunci când unii pensionari speciali ajung să cumuleze pensia cu salariul în companiile feroviare de stat. A fost cazul la SNTFC CFR Călători (Ionuț Sebastian Cismaru), dar și în conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (Ion Damian).
CITEȘTE și Polițistul pensionar din conducerea CFR Călători riscă să-și piardă funcția
Cei cu condiții speciale de muncă nu primesc bani în plus la recalcularea pensiilor
Revenind la recalcularea pensiilor, în urma acestei operațiuni nu vor primi niciun leu în plus cei care au beneficiat de condiții speciale de muncă. Este vorba de foști angajaţi din industria minieră, mecanicii e locomotivă, foștii salariați din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră. Unii dintre aceștia s-au trezit cu pensia micșorată pe hârtie.
Minerii realizau stagiul complet de cotizare după 20 de ani de muncă, angajaţii din industria nucleară după 15-17 ani, astfel că acum s-au trezit cu un stagiu incomplet de cotizare, care este de 25 de ani. ”Nu li se indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei (…) Când ajung toți la fel, vor creşte toţi la fel, având acelaşi număr de puncte de contributivitate”, a declarat la Digi 24 preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu. Potrivit datelor televiziunii de știri, peste 800.000 de pensionari se află în această situaţie, în vreme ce alţi 3,8 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani.
Iulică Măntescu: ”Degeaba tragi până la 70 de ani”
Pentru a înțelege ce se întâmplă cu foștii ceferiști care au beneficiat de grupă specială de muncă, l-am contactat pe președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.
Liderul sindical a declarat că până acum a văzut o singură decizie de recalculare la care pensionarul respectiv a ieșit în minus, dar și el a ținut să întărească faptul că minusul e doar pe hârtie și că nimănui nu i se va lua din bani.
”Pierd la recalculare, dar doar scriptic, cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani. Cei cu peste 25 de ani de vechime în meserie primesc puncte de stabilitate. Însă aceste puncte de stabilitate nu se mai aplică pentru anii în care au muncit după ieșirea la pensie. Degeaba ai ieșit la pensie la 52 de ani și tu te urci pe locomotivă și tragi până la 70 de ani, nu se mai acordă puncte de stabilitate în plus”, a spus Iulică Măntescu.
Deci nu vor mai primi bani în plus cei care lucrează în continuare ca mecanici de locomotivă la operatorii privați, după ce au ieșit la pensie de la o societate feroviară de stat. În acest caz, pensia ar putea scădea de la 7.000-8.000 de lei, cât este în prezent, undeva la 5.000 de lei. Cuantumul pensiei primite efectiv – în plic, de la poștaș, sau pe card – nu va fi diminuat, însă nici nu vor primi vreun leu în plus. Și asta nu doar acum, ci până când ceilalți pensionari din alte domenii îi vor ”ajunge din urmă”, ca să spunem așa.
Punctele de stabilitate sunt acordate astfel: 0,5 puncte pentru vechime de 25-30 de ani, 0,75 puncte pentru vechime de 30-35 de ani și un punct pe an pentru vechime de peste 35 de ani. În perioada lucrată după ieșirea la pensie nu se mai acordă niciun punct sau fracțiune de punct anual.
Mecanic de locomotivă pensionar: ”Eu sunt mulțumit cu ce am acum”
De pierdut vor avea și mecanicii de locomotivă care vor ieși la pensie după data de 1 septembrie 2024. Dacă până acum se primea un ”bonus” de 50% pentru cei care au lucrat în condiții speciale de muncă (așa cum este cazul mecanicilor), din toamnă se vor acorda câte 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în aceste condiții.
Club Feroviar a discutat cu un fost mecanic de locomotivă de la Depoul Constanța, acum pensionar. ”Mie încă nu mi-a venit decizia, și nici foștilor mei colegi cu care am mai discutat. Așteptăm. Doar să nu-mi ia din pensia actuală. De dat, să mai dea și la alții, că eu sunt mulțumit cu ce am în prezent”, ne-a spus el.