spot_img
joi, ianuarie 20, 2022
spot_img

Răzvan Cuc, pe lista remaniaților. Locul lui, luat probabil de Sorin Bota

Răzvan Cuc (stânga), Felix Stroe (centru) și Sorin Bota (dreapta)

Locul ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc ar putea fi luat, peste aproximativ două săptămâni, de către Sorin Bota, cel care cu nu multe zile în urmă s-a retras din cursa pentru funcția de președinte executiv PSD, pentru a lăsa acest loc influentului ministru, Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a început evaluarea miniştrilor, iar peste două săptămâni va anunţa ce schimbări operează in Guvern. Pe lista neagră se află Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc (Transporturi) şi Petre Daea (Agricultura), toţi trei fiind apropiaţi de Liviu Dragnea. Dăncilă ar vrea să-l schimbe şi pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, însă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se opune, susţin surse politice pentru Adevarul.

Informațiile deținute de către Club Feroviar sunt că ministrul Cuc are doi posibili înlocuitori, anume Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor și Sorin Bota, fost secretar de stat în mandatului lui Miron Mitrea la Ministerul Transporturilor.

Cel care are șanse maxime sa îi ia locul lui Cuc este Sorin Bota, susținut de către ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Aceasta după ce Bota s-a retras din competiția pentru scaunul de președinte executiv al PSD.

„Am decis să mă retrag și să îl susțin pe Eugen Teodorovici și îi rog pe toți cei de aici să îl voteze”, a declarat Sorin Bota, sâmbătă la Congresul PSD.

Sorin Bota a anunțat că a decis să se retragă din cursa internă pentru funcția de președinte executiv al PSD și a precizat că îl va susține pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pentru această poziție.

În calitate de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil pentru fonduri externe, Bota s-a ocupat de negocierea părții financiare a contractului semnat cu firma Bechtel pentru autostrada Transilvania.

Interesant este faptul că acum doi ani, în iunie 2017, numele lui Bota era deasemenea vehiculat înlocuitor al ministrului Răzvan Cuc, aflat la primul său mandat la Transporturi. Atunci cartea câștigătoare a fost trasă de Felix Stroe.

Acum atât Cuc cât și Stroe s-au poziționat politic alături de Liviu Dragnea ceea ce a dus la șubrezirea poziției lor în PSD.

„Ce vrea Bota e putință, ce vrea Stroe e dorință”, a sintetizat situația surse politice pentru Club Feroviar.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Suceava, că nu s-a agăţat niciodată de vreun scaun, că nu i s-a reproşat nimic şi că nu a auzit în partid discuţii legate de o viitoare remaniere a Guvernului Dăncilă, potrivit Mediafax.

Prezent la Suceava într-o vizită pe şantierele din judeţ, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost întrebat de jurnalişti dacă se simte remaniabil, după ce în presă au apărut informaţii legate de o viitoare remaniere a Guvernului Dăncilă. Ministrul Cuc a răspuns jurnaliştilor că şi-a făcut treaba, că nu i s-a reproşat nimic legat de activitatea sa şi că în partid nu s-a discutat de remaniere.

„Haideţi să vă spun un lucru: eu niciodată nu m-am agăţat de un scaun şi nici nu o să mă agăţ de vreun scaun. Important este ceea ce se faci în momentul în care deţii o funcţie. Ce proiecte reuşeşti să faci, ce proiecte lansezi, ce proiecte finalizezi şi cum îţi pui tu amprenta ca ministru în domeniul în care activezi. Decizia remanierii este o decizie care îi aparţine doamnei prim-ministru şi sunt convins că toţi colegii se vor supune deciziei, fără echivoc”, le-a răspuns jurnaliştilor Răzvan Cuc.

El a fost întrebat şi dacă a primit reproşuri din partea colegilor şi a spus că nu, discuţiile legate de remaniere fiind numai în presă, nu şi în partid.

„Eu până în momentul de faţă nu am avut reproşuri din partea colegilor din partid. Tot ce mi s-a cerut am făcut, am lucrat, sunt pe şantiere, urmărim obiectivele de investiţii… Nu ştiu de unde au apărut aceste informaţii, întrebaţi-i pe cei care scriu pentru că eu nu am auzit în partid ceva vizavi de vreo remaniere. Se scrie în presă, iar în presă se pot face supoziţii foarte multe…”, a mai spus ministrul Răzvan Cuc.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliţiei guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

Cât îl privește pe Felix Stroe, acesta i-a luat locul ministrului Răzvan Cuc în octombrie 2017 și a deținut funcția de ministru până în ianuarie 2018 când a fost înlocuit de către Lucian Șova. Stroe a ajuns celebru pentru scumpirea de șapte ori a metrului cub de apă potabilă în mandatul său de director general al Regiei Județene de Apă RAJA Constanța și pentru faptul că și-a propulsat apropiații la cârma unor companii constănțene, precum Aeroportul Constanța sau Șantierul Naval Constanța. El deține o avere de peste 20 de milioane de euro în urma unor afaceri neclare, derulate în anii 90, ce au inclus și privatizarea Șantierului Naval.

Sorin Bota: Cer verificarea contractorilor ce au contracte cu statul

Deputatul PSD Marius Sorin Bota a solicitat, luni, Ministrului Finanţelor Publice efectuarea unui control la toţi antreprenorii generali care au contract cu statul (prin companii de stat sau alte autorităţi), pentru a verifica modul în care aceştia şi-au plătit subantreprenorii români pentru lucrările pe care statul le-a decontat, precum şi o verificare a eventualilor interpuşi dintre antreprenorii generali şi adevăraţii subantreprenori.

„Pentru normalizarea fluxului financiar în economie (construcţii cu precădere), şi a încasărilor la ANAF se impune o verificare a tuturot antreprenorilor generali care au contract cu statul pentru a se vedea modul în care aceştia şi-au plătit subantreprenorii. În momentul de faţă, firmele româneşti, care duc greul lucrărilor, sunt majoritatea în dificultate (chiar dacă lucrările lor au fost plătite de stat, ei n-au fost platiţi). Mai mult, nici garanţiile reţinute nu sunt eliberate după ce antreprenorii generali şi-au finalizat proiectele şi garanţiile le-au fost înapoiate. În opinia mea, un stopaj la sursă şi plata directă a subantreprenorilor ar putea fi o soluţie imediată”, a declarat deputatul Sorin Bota.

 

Ultimele Articole